Svenske bedrifter blir kapret og brukt som finansieringskilde av de kriminelle gjengene. Men også offentlige virksomheter rammes av de såkalte velferdsforbrytelsene, som har vokst til et stort og kostbart problem i Sverige. Det viser rapporten Kriminella entreprenörer – en studie av den organiserade brottslighetens kopplingar till näringslivet, som ble sluppet tirsdag.

Den svenske voldsutviklingen har fått internasjonal oppmerksomhet og den negative utviklingen har gitt opphav til begrepet «svenske tilstander». Men virksomheten til de kriminelle gjengene handler ikke bare om makt og bruk av vold, men i høyeste grad også om økonomi. De kriminelles økonomi er tradisjonelt knyttet til kriminelle områder som narkotika- og våpenhandel, men rapporten beskriver hvordan organisert kriminalitet også blir involvert i svensk næringsliv gjennom formelle oppdrag og kriminelle forhold.

Rapporten er laget på oppdrag fra Stockholms Handelskammare og skrevet av Amir Rostami, professor i kriminologi og Hernan Mondani, førsteamanuensis i sosiologi. Den har som mål å synliggjøre og diskutere hvilke risikoer og utfordringer næringsaktørene og samfunnet som helhet står overfor, og innenfor rapportens 87 sider forsøker de å forklare både hvordan den kriminelle økonomien ser ut i dag, hvilke risikoer og utfordringer næringsaktørene står overfor samt gi forslag til hvordan utviklingen kan snus.

Forskerne har studert 12.768 personer som politiet klassifiserer som kriminelle, og resultatene er oppsiktsvekkende. Under undersøkelsen dukket det opp nærmere 22.000 unike organisasjonsnummer, alt fra enkeltselskaper, aksjeselskaper til ulike foreninger. Hver tredje kriminell, 33,8 prosent, har hatt næringsengasjement, for eksempel som styremedlem. Mer enn hver tiende kriminell, 12,3 prosent, har hatt ansettelse i «sosialt sensitive yrker» som rettsvesen, helsevesen, skattekontoret, media, sosiale tjenester, forsikringsselskaper, banker og sikkerhetsbransjen. Kriminelle kan til og med jobbe som politifolk eller advokater, eller som folkevalgte politikere.

– Den organiserade brottsligheten är inbäddad i stora delar av samhällssektorn. Man ska inte tro att det är isolerat till unga män som knarkar och skjuter varandra, sier kriminologiprofessor Amir Rostami til Aftonbladet.

– Det är mycket allvarligt. Det blir en tillitskris mot statens förmåga att hantera de här brotten. Det är varken bra för staten och medborgarna.

Den kriminelle økonomien i EU er beregnet til å utgjøre mellom 92 og 188 milliarder euro per år, mens overskuddet fra den kriminelle økonomien i Sverige er beregnet til mellom 100 og 150 milliarder svenske kroner per år.

Rapporten har delt de studerte kriminelle inn i underkategorier og funnet at flest personer med tilknytning til virksomheter var i kategoriene motorsykkelgjenger og mafia (kriminelle klaner), men mange tilknytninger til virksomheter ble også funnet i de kriminelle gjengene.

Andelen personer født i Sverige innenfor hele organisert kriminalitet utgjør i undersøkelsen 66,3 prosent, men undersøkelsen nevner ikke hvor stor andel av de studerte som har innvandrerbakgrunn.

Forfatterne mener den nye kriminaliteten er mer raffinert og kompleks enn tidligere, og at det derfor trengs flere ulike typer løsninger. Det er ikke lenger nok å øke de økonomiske bevilgningene til politi og rettsvesen. Spesielt peker de på behovet for en tydelig samarbeidsstruktur der næringsliv og myndigheter går sammen mot organisert kriminalitet, for eksempel ved å opprette såkalte næringsråd og oppmuntre til intern bransjekontroll. En annen konklusjon er at den svenske modellen med tariffavtaler er beskyttet for å motvirke arbeidslivskriminalitet og utnyttelse av mennesker.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.