Internasjonal ligaer herjer temmelig fritt i Sverige. De kommer til Sverige for å stjele og så selge varene i utomlands. Problemet kommer bare til å øke, sier svensk politi.

Lave straffer, politiets prioritering av annen, enda grovere kriminalitet og få grensekontroller er alt sammen med på å gjøre Sverige til et eldorado for kriminelle. Eller et klassisk svensk smörgåsbord – man spiser seg mett og stikker av:

– Jag har jobbat många år med detta och självklart blir man lite uppgiven. Det är svårt att komma åt. Många grips givetvis, men tyvärr är det så att man kommer till Sverige som till ett smörgåsbord, man äter och åker mätt härifrån, sier Bo Löf, som arbeider for Nationella operativa enheten (NOA) med kartlegging av internasjonale kriminelle nettverk i Sverige til SVT.

Problemet er ikke nytt, men politiet har registrert en kraftig økning i organiserte, utenlandske nettverk som drar til Sverige for å begå kriminalitet.

I polisens rapport ”Mobil organiserad brottslighet” kan man läsa att polisen bedömer att etableringen av internationella brottsnätverk kommer att öka i Sverige. De länder som har en dominerande ställning i underrättelseflödet är Litauen, Polen och Rumänien. Även Bulgarien, Georgien och andra kaukasiska länder samt Estland och Lettland förekommer, men inte i samma utsträckning.

– Det är olika konstellationer som stjäl varor och för ut dem. Olika grupperingar av olika nationaliteter. Jag har jobbat mycket med kaukasiska brottsnätverk som stjäl oerhört mycket i Sverige, forteller polisinspektör Bo Löf.

I 2015 ble 22.800 boliginnbrudd anmeldt i Sverige. Politiet anslår at utenlandske kriminelle nettverk står bak mellom 30 og 50 prosent av dem.

När det gäller båtmotorstölder, bildelsstölder och stölder av större jordbruksmaskiner uppskattas en klar majoritet begås av internationella brottsnätverk från utlandet.

Ifølge politiets rapport har nettverkene blitt svært sofistikerte og nærmest industrialisert sin kriminelle virksomhet. Man har «skapat en bred infrastruktur av ankarpersoner, ankarplatser, transportkanaler, arbetsfördelning och i viss mån användning av både svenska och utländska företag.»

De har også lyktes i å etablere kontakt med kriminelle i Sverige, og med denne sterkere etableringen i Sverige regner politiet med at problemet bare vil vokse.

Polisinspektör Bo Löf er ikke overrasket:

– Det sprids i de här kretsarna att Sverige är ett ganska lätt land att stjäla i. Bötesstraffen är jättelåga, det är lätt att ta sig in både i EU och Sverige, då vi har i princip öppna gränser, berättar han.

Löf peker på at Sveriges lave straffenivå, pluss at politiet er hardt presset av skytinger i gjengoppgjørene og derfor må nedprioritere annen kriminalitet, gjør det vanskelig stoppe de utenlandske nettverkene.

– Vi gör så gott vi kan, vi ger inte upp. Man räcker inte till helt enkelt.

 

SVT: Polisen beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.