Organisert kriminalitet utnytter det svenske velferdssystemet for å tjene penger. Svensk tannpleie har blitt et verktøy for å lure til seg skattepenger, og sjansene for å få pengene tilbake, er små.

En gjennomgang utført av den svenske Försäkringskassan viser at rundt 60 av de 300 millioner svenske kroner som Försäkringskassan hvert år utbetaler i feil tannpleiestøtte, går rett i lomma på kriminelle gjenger.

Siden systemet er basert på tillit, er det mulig å jukse, og med et system basert på høykostnadsbeskyttelse, er det mye penger å tjene for uærlige mennesker. Alle kostnader over SEK 3000 per år subsidieres med 50 prosent, og kostnader over SEK 15.000 subsidieres med 85 prosent. Systemet har ført til at tannpleie er brukt til hvitvasking og til å motta tilskudd til aldri utførte behandlinger.

– Bedrägerierna kan vara att tandläkare lägger på extra behandlingar eller att de rentav bara tar personnummer från exempelvis bostadsrättsföreningar, bekanta eller släktingar. ”Patienterna” vet inte nödvändigtvis ens om att de använts. Det allra vanligaste är förstås att företagen sköter sig, men vi betalar ju upp till 85 procent av vad tandvården skulle kosta och där finns en risk. Det kan bli ganska mycket pengar om det är organiserat, sier tannlege Lars Sjödin, som er rådgiver i Försäkringskassan til Dagens Nyheter.

Oppdagelsen av at skattepenger lekker fra velferdssystemet gjennom feilutbetalinger, er ikke ny. Allerede i 2019 ble en undersøkelse utført av Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen som avdekket at rundt 300 milliarder svenske kroner – 18 milliarder svenske kroner per år – var blitt feilutbetalt i årene 2005–2019.

Den gangen ble det fremmet en rekke forslag til tiltak for å motvirke feilutbetalingene, men problemet vedvarer, og systemets svakheter brukes nå til å finansiere kriminalitet.

Sjansen for å få tilbake feilutbetalte penger, er også liten. Ifølge Lars Sjödin utgjør tilbakebetalingene kun ti prosent av beløpene som er feilinnbetalt.

– I en småländsk stad var det organiserade kriminella som startade en serie kliniker där man sysslade med penningtvätt och tandvård. Man hittade på vård som aldrig utfördes och när vi upptäckte dem försatte de sig bara i konkurs, sier Lars Sjödin.

Lars Sjödin nevner også at det ser ut til å være en «beskyttende aktivitet» for tannlegene, lignende den som lenge har rammet mange restauranteiere. En gründer blir så tvunget til å betale til kriminelle gjenger for å unngå at virksomheten deres blir utsatt for hærverk.

– Varför skulle det inte finnas att man får betala ”försäkring” för att det inte ska hända otrevliga saker? Det var en klinik i södra Sverige som fick fönstret krossat av en molotovcocktail som orsakade en brand härom året och jag har aldrig hört talas om att en missnöjd patient skulle göra något sådant, sier Lars Sjödin.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂