Den kriminelle fortjenesten fra svindel med offentlig finansiert personlig assistanse utgjør minimum 300 millioner svenske kroner per år. Minst hver tiende person som mistenkes for svindelen kan knyttes til kriminelle nettverk eller terrorfinansiering. Dette viser en ny studie som SVT har deltatt i.

Det svenske politiets nasjonale bedragerisenter har iverksatt etterforskning av velferdskriminalitet, som ifølge politiet er anslått til å utgjøre flere milliarder kroner hvert år. I en første studie er svindel rettet mot refusjonssystemet for personlig assistanse undersøkt.

Alle politirapporter mellom 2019 og 2021 er gjennomgått. Totalt dreier det seg om 448 personer som er mistenkt for ytelsesforbrytelser. Assistenter som jukser med arbeidstid og personer som har falske funksjonshemminger, med eller uten involvering av familie eller bedrift, er noen eksempler på slik svindel.

«Vi anslår at overskuddet fra slik kriminalitet utgjør minst 300 millioner svenske kroner i året og at minst 10 prosent av personene i studien kan knyttes til ulike former for organisert kriminalitet og terrorisme». Dette uttaler Hans Brun, som er analytiker ved politiets nasjonale bedragerisenter, til SVT.

«Det baserer vi på etterretningsinformasjon. Vi vet at penger ble ført ut til blant annet Balkan og Midtøsten, men også reinvestert i annen virksomhet i Sverige».

Men bistandsjukset er bare en liten del av velferdskriminaliteten. I 2021 utgjorde de uriktige utbetalingene fra velferdssystemene 14,6 milliarder kroner, ifølge en beregning fra Ekonomistyrningsverket. Halvparten av dem antas å være kriminalitetsrelatert.

Den kriminelle fortjenesten fra svindel mot enkeltpersoner og bedrifter er beregnet til 5,8 milliarder kroner per år. Til sammenligning anslår politiet at handel med narkotika gir rundt to milliarder kroner i overskudd per år.

«Det er mulig å bruke vårt velferdssystem til kriminelle formål for å få ganske store overskudd. De kriminelle nettverkene har innsett at de kan tjene mye mer på svindel og velferdskriminalitet enn på narkotikahandel», kommenterer Hans Brun.

Kriminelle i Sverige driver velferdstjenester – håver inn penger fra staten

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.