Svensk politi oppgir selv at det finnes minst 30.000 gjengkriminelle i Sverige i 2023, et antall som allerede langt overgår antallet svenske politibetjenter. Tallet på aktive kriminelle fortsetter å øke, på tross av arrestasjoner.

Sverige har dessuten for lengst blitt en eksportør av voldskriminelle til andre land.

Hos statskanalen SVT melder nå Uppdrag granskning at nærmere 1000 kriminelle med svensk tilknytning har skapt seg en base på Solkysten i det sørlige Spania. Denne utviklingen har pågått i flere år.

SVT omtaler dem som “svenske kriminelle grupper”. Det er derimot et faktum at mange av disse personene som er involvert i organisert kriminalitet har innvandrerbakgrunn. De har ofte familiebakgrunn fra den islamske verden og Afrika. Etter å ha fått svensk oppholdstillatelse og pass bruker de Sverige som base for sine kriminelle aktiviteter.

Spansk politi beskriver hvordan de “svenske” gjengene fikk makten på kort tid og med brutale metoder. “Når det oppstår konflikter, tyr de lettere til vold, kidnappinger og drap”, sier en politikommissær i Spania til Uppdrag granskning.

Den spanske kystbyen Marbella har lenge vært et sentrum for Europas narkotikahandel. Samtidig er det en by som har tiltrukket tilflyttende fra nordiske land i flere tiår. Etter en voldsbølge i 2018 på den spanske Solkysten har de svenske kriminelle nettverkene styrket sin posisjon og tilstedeværelse i området. Trenden er at de får mer og mer makt.

“Jeg vil si at den svenske mafiaen er på samme nivå som for eksempel den britiske eller nederlandske mafiaen. De er færre i antall, men lederne har like mye makt”, sier en spansk politiinspektør i Marbella som på grunn av sitt arbeid mot de kriminelle nettverkene ønsker å være anonym. Han ser stor forskjell sammenlignet med for ti år siden. Da var det knapt noen svenske borgere i det spanske politiets etterforskning.

Flere såkalt svenske nettverk i Marbella knyttet til narkotikahandel har vært av interesse for politiet de siste årene, og nye undersøkelser er i gang.

Samtidig som Marbella er blitt et nytt møtepunkt for kriminelle fra Sverige, fortsetter området å tiltrekke seg mange svensker. Megleren Jimmy Widén, som selger luksuseiendommer med prislapper på rundt 50-100 millioner svenske kroner til velstående svensker i Marbella, sier at kriminalitet så langt ikke forstyrrer virksomheten hans. Han er likevel ikke overrasket over utviklingen. “Uansett hvilket yrke du har, om du er kriminell eller megler, liker du sol”, kommenterer han.

Men for svensk politi er bildet klart. Kriminelle fra flere svenske kommuner bor og opererer i solrike spanske byer. Der driver de med narkotikasmugling, økonomisk kriminalitet, og også svindel rettet mot eldre mennesker.

Politiet kan ikke gi et eksakt tall for hvor mange kriminelt aktive svensker det er på den spanske Solkysten, men det er trolig hundrevis. Kanskje ikke ett tusen personer, men i nærheten av dette antallet, anslår politimann Stefan Larsson ved Nationella operativa avdelningen (NOA).

«Norske kriminelle bestiller voldelige oppdrag fra svenske kriminelle»

Sveriges justisminister: 30.000 er gjengkriminelle

Sosialdemokratisk avis: Kriminell infiltrasjon kan «knekke» Sverige

Annenhver svenske vurderer å flytte til et tryggere område

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.