Den svenske statskanalen SVT melder at to «svenske» 19-åringer og en 25-åring sitter i varetekt i Sarajevo. De er mistenkt for drapet på en gjengleder som var alliert med Rawa Majid, også kjent som Den kurdiske reven. Den ene 19-åringen er også mistenkt for flere forbrytelser i høstens ekstreme voldsbølge i Sverige.

Drapet på den svenske gjenglederen fant sted 31. oktober i den bosniske hovedstaden Sarajevo. En 22-åring fra Norrköping ble også siktet i angrepet. Han ble skutt, men overlevde.

Den drepte gjenglederen var målet for et attentat allerede 6. september på en kafé i Istanbul i Tyrkia, en begivenhet som ble sett på som utgangspunktet for voldsbølgen og den høyprofilerte splittelsen innenfor Foxtrot-nettverket.

Ifølge politiets etterretningstjeneste i Bosnia har de antatte gjerningsmennene fulgt gjenglederen fra Istanbul til Sarajevo. De skal ha hatt drapsvåpenet i en bag da skuddene ble avfyrt, noe som gjorde at de etterlot seg færre spor.

«De var profesjonelle», kommenterer politiet i Sarajevo.

SVT Nyheter rapporterte også i oktober at fem «svensker» var blitt arrestert i Tunisia i Nord-Afrika.

De meldte tidligere i år at nærmere 1000 kriminelle med svensk tilknytning har skapt seg en base på Solkysten i det sørlige Spania. Denne utviklingen har pågått i flere år.

SVT omtaler dem som «svenske kriminelle grupper». Det er derimot et faktum at mange av disse personene som er involvert i organisert kriminalitet har innvandrerbakgrunn. De har ofte familiebakgrunn fra den islamske verden og Afrika. Etter å ha fått svensk oppholdstillatelse og pass bruker de Sverige som base for sine kriminelle aktiviteter.

Spansk politi beskriver hvordan de «svenske» gjengene fikk makten på kort tid og med brutale metoder. «Når det oppstår konflikter, tyr de lettere til vold, kidnappinger og drap», sier en politikommissær i Spania.

De mange kriminelle nettverkene og klanene basert i Sverige har for lenge siden spredt seg til andre land. Finsk kriminalpoliti slår alarm om at kriminelle innvandrergjenger i Sverige forsøker å etablere sin virksomhet også i Finland.

Journalist Diamant Salihu sier til NRK at de meget blodige svenske gjengkrigene kan spre seg til Norge. Han mener svenske kriminelle ser på Norge som et paradis for gangstere. Salihu kaller det som skjer i Sverige for geriljakrig.

Kripos har tidligere uttalt at de ser aktivitet fra svenske nettverk i nesten alle norske politidistrikt og at aktiviteten er økende.

Journalist frykter at terror­lignende «gerilja­krig» kan spre seg fra Sverige til Norge

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.