En av 15-åringene som er mistenkt for skytingen i i Bosvedjan i Sundsvall i vinter hadde blitt sendt til utlandet før hendelsen for å unnslippe de mange kriminelle nettverkene i Sverige. Dette melder SVT.

En 24 år gammel toppfigur innen det såkalte Bro-nettverket oppsøkte derimot ifølge politi og påtalemyndighet 15-åringen i Tyrkia – og brakte ham tilbake til Sverige mot familiens ønske.

Saken etter politiets aksjon mot gjengkriminalitet i Sundsvall har denne uka gått opp til ny rettssak i lagmannsretten. Den nye rettssaken gjelder 13 av de totalt 24 som var tiltalt i tingretten.

Når det gjelder Bosvedje-skytingen ble alle de mistenkte frifunnet i tingretten, et tilbakeslag for påtalemyndigheten.

Med støtte fra ny informasjon, mener politi og påtalemyndighet nå å kunne bevise at en av de mistenkte kan knyttes til åstedet.

Når saken nå er oppe i lagmannsretten, mener aktoratet også at det er mulig å bevise hvordan en av 15-åringene som ble siktet for Bosvedje-skytingen ble fanget av ledende personer innenfor nettverkene som kalles Bro og Foxtrot.

I september 2022 konkluderte 15-åringens familie og sosialutvalget i hjemkommunen med at gutten inntil videre skulle flytte til faren i Tyrkia, og også gå på skole der. Dette ble gjort fordi han skulle komme seg vekk fra de kriminelle nettverkene han hadde kontakt med i Sverige.

Men etter bare et par uker i Tyrkia ble 15-åringen oppsøkt av en 24-åring fra Bro-nettverket. De er allierte med Foxtrot-nettverket til den notoriske Rawa Majid, også kjent som Den kurdiske reven.

Mot familiens ønske ble gutten brakt tilbake til Sverige, hvor han umiddelbart havnet i alvorlig gjengkriminalitet. Dette omfatter blant annet skytingen i Bosvedjan, som politiet mistenker ble utført på oppdrag fra Foxtrot-nettverket.

Svensk politi anslo i 2023 at det finnes minst 30.000 aktive gjengkriminelle i Sverige, noe som overgår antallet svenske politifolk. Dusinvis av meget brutale rivaliserende grupper og klaner rekrutterer aktivt barn og ungdommer til sin virksomhet.

Gjengkrigene i Sverige har for lenge siden spredt seg til andre land. I januar 2024 ble «svensken» Mustafa Aljiburi skutt og drept i Irak. Han hadde tidligere vært en sentral skikkelse i den blodige Foxtrot-konflikten.

Da en mann ble skutt i Moss i Norge i november 2023 mistenkte politiet mulige bånd til det beryktede Foxtrot-miljøet i Sverige. Kripos – den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet – er bekymret.

Kripos har tidligere uttalt at de ser aktivitet fra svenske nettverk i nesten alle norske politidistrikt, og at aktiviteten er økende.

Journalist Diamant Salihu sier til NRK at de meget blodige svenske gjengkrigene kan spre seg til Norge. Han mener svenske kriminelle ser på Norge som et paradis for gangstere. Salihu kaller det som skjer i Sverige for geriljakrig.

Da barnesoldatene kom til Sverige

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.