Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget Foto: Cornelius Poppe / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har fulgt nøye med på saken om skyting i Moss, men avviser at det er «svenske tilstander» i Norge.

Skytingen ved idrettshallen i Moss har vakt oppsikt og reaksjoner. En mann i 30-årene ble skutt, og det settes i forbindelse med det svenske, innvandrerdominerte nettverket kalt Foxtrot. Ingen er foreløpig pågrepet i saken.

Ordføreren i Moss var raskt ute og forsikret om at ingen trengte å bekymre seg over at kriminelle skjøt hverandre ved idrettshallen i byen. Se artikkel under.

Nå kommer også statsminister Jonas Gahr Støre på banen, og er noe mer bekymret enn ordføreren, ifølge NTB.

Han sier at regjeringen tar episoder som knyttes til utenlandske nettverk på alvor. Han følger også nøye med.

– Det som skjedde i Moss i går, har jeg fulgt nøye. Det er jo også dypt urovekkende at det er skyting i nærheten av et idrettsanlegg hvor barn er og trener, og foreldre er og henter, sier statsministeren.

Ifølge NRK er en sentral del av etterforskningen knyttet opp mot det kriminelle nettverket Foxtrot, som har stått bak en rekke brutale drap, eksplosjoner og voldsepisoder i Sverige. Politiet har foreløpig ikke bekreftet dette.

«Gangsta’s Paradise»

Støre ble utfordret om saken i Stortinget onsdag av Frp-leder Sylvi Listhaug, som mener at regjeringen må gjøre mer for å bekjempe gjengkriminelle.

Hun viste til et intervju med den svenske journalisten og forfatteren Diamant Salihu på NRK.

– Svenske kriminelle ser på Norge som «gangsta’s paradise» har han sagt. Hva har statsministeren tenkt å gjøre med det, spurte Listhaug.

– Den eksperten skal nok politiet lytte til, svarte Støre.

Enkelte vil spørre seg når statsministeren skal gå over fra å «følge med» og  «lytte», til å foreta seg noe konkret, både i denne som en del andre saker som opptar folk.

Avviser svenske tilstander

Listhaug viser til at Fremskrittspartiet har satt av 150 millioner kroner til å bekjempe gjengkriminalitet i sitt alternative budsjett, mens regjeringens satsing er på 15 millioner kroner.

Støre mener regjeringen har tatt gjengkriminalitet på alvor fra dag én. Han påpeker også at regjeringen har styrket beredskapen ved svenskegrensen.

Han avviser imidlertid at Norge nærmer seg svenske tilstander.

– Ser vi på det som politiet anser å være gjengkriminelle i Sverige i antall, og det de anser å være i samme kategori i Norge, så er det vesentlig forskjell, sier han.

Listhaug tok også opp en eksplosjon ved et hus i Drøbak i oktober.

Politiet mener den eksplosjonen var et internt oppgjør i kriminelle miljø med forgreininger til utlandet. Bomben er av samme type som er brukt flere ganger i Sverige, men politiet har sagt at de ikke har holdepunkter for at Foxtrot står bak.

– Når det sprenger en bombe i Drøbak, så er jo det opprørende, uvanlig og urovekkende for folk som bor i det nærmiljøet. Det skal vi ikke ha. Og det må vi ta på største alvor, sier Støre.

Les også: 

Ordføreren om skytingen i Moss: – Ingen grunn for innbyggerne til å være redde

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.