Journalisten og forfatteren Diamant Salihu sier til NRK at de meget blodige gjengkrigene som pågår i Sverige kan spre seg til Norge. Han har skrevet to bøker om gjengkrigene og mener svenske kriminelle ser på Norge som et paradis for gangstere.

«Vil man selge narkotika i Sverige i dag, vet man at man risikerer livet til familiemedlemmene. Men i Norge finnes ikke den samme konkurransen. Derfor vil etterspørselen etter narkotika føre til at de kriminelle vil søke seg til Norge», tror Salihu.

Salihu kaller det som skjer i Sverige for geriljakrig. Han beskriver terrorcelle-lignende grupper som av og til består av tenåringsgutter som fraktes rundt fra ulike byer til konfliktområdene. Der får de ordre fra utlandet om aksjoner mot mål som er utpekt.

Måten barn og unge rekrutteres til kriminelle gjenger på i Sverige ligner på måten barnesoldater rekrutteres i væpnede konflikter. Dette påpeker Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan. Det er veldig vanskelig å finne noe tilsvarende i andre vestlige land, hevder han.

Kripos har tidligere uttalt at de ser aktivitet fra svenske nettverk i nesten alle norske politidistrikt og at aktiviteten er økende. Politiet mener det absolutt er mulig at det kommer svenske gjenger til Norge og at det kan oppstå konflikter.

Kripos er enig i at Norge kan være et lukrativt marked for kriminelle nettverk fra Sverige, og peker på den lange grensen mellom de to landene. Samtidig er det etablert et samarbeid mellom svenske og norske nettverk.

Norsk politi er bedre forberedt enn det svenske på en voldelig gjengkrig, hevdes det. Samtidig påpeker politiet at Norge bare klarer bare å gå etter 40 av de minst 100 kriminelle nettverkene i landet. De etterlyser flere ressurser.

«Vi ser at de kriminelle nettverkene vokser, og vi klarer ikke å holde følge», kommenterer Kripos-sjef Kristin Kvigne.

1200 personer kobles til kriminelle nettverk i Norge. Dette er betydelig mindre enn de minst 30.000 aktive gjengkriminelle i Sverige, men det blir stadig flere av dem også i Norge. Kvigne sier at varsellampene blinker.

Oslos byrådsleder «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å bekjempe økende kriminalitet

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.