Den svenske krimforfatteren Pascal Engman er bekymret for at de mange kriminelle nettverkene som opererer i Sverige, vil etablere seg enda sterkere også i Norge. Dette sier han i et intervju i avisen VG.

«Et menneskeliv i Sverige er ikke verdt noe lenger. 15–16-åringer skyter i hjel en annen gutt for 100.000 kroner. Og hva gjør de med pengene? Jo, de går på NK dagen etter og kjøper merkeklær», forteller Engman.

I 2021 skrev han om kriminelle 20–25-åringer, men sier at han i dag måtte ha skrevet om 15-åringer.

«Det er skremmende unge gutter som rekrutteres. Når du starter som 8-åring, og begår grovere og grovere handlinger, blir det normalisert. Det fins gutter som går ut av den svenske skolen som 15–16-åringer uten å kunne lese og skrive».

«Det eneste språket de lærer seg, er vold og trusler».

«Det spiller ingen rolle hvor vi flytter, Sverige er blitt de kriminelles hjem»

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

 

Pascal Engman mener Norge er som skapt for de svenske kriminelle nettverkene.

«Norge er et rikere land og har et tillitsbasert samfunn – og dét kan de kriminelle like å operere i. De bruker åpenheten samfunnet er bygget på for å tjene penger. Det er nok dessverre uunngåelig at svenske kriminelle bygger seg enda mer opp i Norge», sier Engman til VG.

Økt konfliktnivå fra organiserte kriminelle i Sverige er blant det norsk politi er spesielt urolige for i årets trusselrapport.

«Vi har i en tid uttrykt bekymring for at svenske kriminelle nettverk skal etablere seg ytterligere i Norge, da vi alt ser aktivitet fra svenske kriminelle nettverk i alle landets politidistrikt», skriver seniorrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til VG i en e-post.

Han understreker at gjengkriminaliteten i Sverige foreløpig er langt mer brutal enn det vi ser i Norge.

Journalisten Diamant Salihu følger Sveriges gjengmiljø. Han bekrefter det Kripos sier: «Disse folkene har allierte i alle land i Skandinavia. Hevntoktene kan resultere i at noe skjer hvor som helst, når som helst.»

Journalist frykter at terror­lignende «gerilja­krig» kan spre seg fra Sverige til Norge

Diamant Salihu har tidligere uttalt til NRK at de meget blodige gjengkrigene som pågår i Sverige, kan spre seg til Norge. Han mener kriminelle ser på Norge som et paradis for gangstere.

«Vil man selge narkotika i Sverige i dag, vet man at man risikerer livet til familiemedlemmene. Men i Norge finnes ikke den samme konkurransen. Derfor vil etterspørselen etter narkotika føre til at de kriminelle vil søke seg til Norge», tror Salihu.

Salihu kaller det som skjer i Sverige for geriljakrig. Han beskriver terrorcelle-lignende grupper som av og til består av tenåringsgutter som fraktes rundt fra ulike byer til konfliktområdene. Der får de ordre fra utlandet om aksjoner mot mål som er utpekt.

Måten barn og unge rekrutteres til kriminelle gjenger på i Sverige, ligner på måten barnesoldater rekrutteres i væpnede konflikter. Dette påpeker Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan. Det er vanskelig å finne noe tilsvarende i andre vestlige land.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.