Kriminelle utnytter den strafferettslige lavalderen, og gjenger rekrutterer gutter under 15 år slik at de kan gjøre enkle oppdrag uten å risikere fengselsstraff, ifølge Kripos.

– Det kan være relativt enkle oppgaver, som for eksempel å levere narkotika fra A til B, holde vakthold også videre, forteller Kjetil Tunold ved Kripos til VG.

Rekrutteringen skjer på Tiktok og andre sosiale medier, hvor man viser bilder av pengesedler, champagne og fine biler.

Så spanderer de restaurantbesøk og gatekjøkkenmat på ungdommene, slik at ungdommene føler de skylder noe til de kriminelle gjengene.

– Man prøver å rekruttere ganske ungt, det er ikke noen tvil om det, forteller Tunold.

Særlig ungdom under 14 år er attraktive. Dette er ifølge Kripos en bevisst strategi fra gjengenes side, siden disse er under strafferettslig lavalder.

VG minner om at de tidligere har skrevet om det de kaller «utebarn».

Raymond Johansen var selv «nøkkelbarn»: – «Utebarna» treffer meg hardt i magen

Unge gutter som blir rekruttert, ender som regel med en langvarig kriminell løpebane.

– Man går på en måte gradene oppover, fortsetter Tunold.

Kripos følger nøye med på de kriminelle nettverkene, og sier at rivaliseringen mellom ulike gjenger har ført til en rekke voldsepisoder det siste året.

Det er vanskelig for politiet å holde oversikt.

– Vi har en kontroll på de største miljøene, men det er en større utfordring nå enn før fordi de i større grad skifter allianser og innhenter hjelp fra andre gjenger, forklarer Tunold.

Gjengene er ikke så tydelig adskilt som tidligere. Konflikter går på tvers, og de kriminelle «shopper tjenester» av hverandre, i form av avtalte voldshandlinger.

Tunold hevder allikevel at politiet har en viss grad av kontroll, men at det er vanskelig å forutse når neste voldsepisode vil finne sted.

Les også:

Silkehansker mot unge kriminelle: Noe er råttent i Sverige – og i Norge

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.