I midten av februar kunne vi lese om somaliske ungdommers voldelige framferd i Groruddalen.  Akers Avis meldte om både ran og slåsskamp. Gjerningsmennene var under 18 år og minst en under strafferettslig alder. Politiet uttalte at dette var forhold med lang strafferamme.

1.mars dukket igjen somaliske ungdommer opp i nyhetsbildet fra Oslo. Nok en gang er det en gjeng som begår ran og vold mot andre. Denne gangen er det en ung jente som er offer. Åstedet er en buss på Røa, Oslos vestkant. Bussjåfør og passasjerer var tilskuere til at jenta ble sparket i flere minutter. Ingen grep inn i situasjonen.

– Det verste for henne var at det var flere voksne på bussen og ingen reagerte. Hun ble sparket fra alle kanter i flere minutter men ingen reagerte. Da bussen stoppet løp hun av bussen med de sju ungdommene etter seg. Bussen bare kjørte videre. Ingen hjalp henne, sier en oppgitt pappa til Nettavisen.

Politiet er maktesløse overfor den somaliske gjengen. De ble brakt inn for lignende forhold tidligere samme dag, men de er for unge til at politiet kan gjøre noe. Er det i Oslo en underordnet rettighet å kunne ferdes trygt i gatene?

Hendelsen skjedde torsdag kveld. De sju mindreårige somaliske ungdommene gikk på bussen på Røa.

Politiet forteller til Nettavisen at ungdommene hadde blitt pågrepet for lignende forhold tidligere denne torsdagen, men at de hadde blitt sluppet løs fordi de er under den kriminelle lavalder.

– De ble tatt avhør av og dimittert tidligere på dagen, og så skjer dette igjen. De er ikke gamle nok til at vi kan gjøre noe, sier politioverbetjent Dagfinn Kaldal ved Majorstua politistasjon til Nettavisen.

 Jentas far sier rett ut hva han mener å se. Dette er et problem som er importert til Norge med innvandrere.

Mannen mener også at denne saken reiser andre samfunnsspørsmål. Han tror ikke at sju norske gutter kunne vært like brutale mot datteren hans, men at dette er et fenomen som har blitt importert sammen med innvandrere.

Politiet pågrep guttene senere på dagen. De viste ingen respekt. Hvordan er tilstanden i klasserommet hvor disse guttene blir undervist? Når eller hvis de er til stede..

– De bare lo til politiet og hadde ikke noe respekt, sier faren. Det samme bekreftes av politiet som sier at de også vare ufine mot politiet. Ungdommene ble overlatt til barnevernet samme kveld og hvor de havnet etter dette er ukjent.

5.mars er afrikanske ungdommer i nyhetsbildet i Stavanger. Det er samme feige fremgangsmåte som i Oslo. De går sammen i gjeng og angriper enkeltpersoner, og ikke minst, de har holdt på i lang tid.

– Deres varemerke er at de går sammen i en gruppe for å gå på enkeltpersoner på bakgrunn av svært bagatellmessige forhold. Det dreier seg om en kjerne på ti ungdommer, alle med afrikansk opprinnelse. De har vært svært aktive de siste par månedene. Det er alt startet etterforskning mot denne gruppen. Men det er bare starten, opplyser operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt, Kjetil Føyen.

Ungdomsvolden har økt kraftig i Stavanger fra 2010 – 2011. Er dette det fargerike fellesskapet det ble reklamert for på 80-tallet?

Samtidig som den afrikanske ungdomsgjengen herjer, kan politiet konstatere at ungdomsvolden i Stavanger og omegn har økt med nærmere femti prosent fra 2010 til 2011.

Det har politiet tenkt å ta på alvor. Også SLT-koordiantor i Stavanger kommune, Svein Helland Sivertsen, som har ansvar for å koordinere og samordne lokale kriminalitetsforebyggende tiltak, mener tallene bekymrer.

– Vi må sette oss inn i dette og se hva vi kan gjøre, sier han.

 

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Politiet-offensivt-ut-mot-voldelig_-afrikansk-ungdomsgjeng-2938545.html

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3347696.ece

http://www.document.no/2012/02/groruddalen-ran-og-slasskamp-mellom-somaliske-ungdommer-pa-grorud-senter/