Nytt

Siden søndag for en drøy uke siden har seks personer blitt knivstukket i Oslo. Det er Aftenposten som skriver om dette. Det er å anta at blodige ran og masseslagsmål foregår såpass hyppig at de enkelte tilfellene ikke lenger kvalifiserer til å være toppnyheter. Sakene som er listet opp har ihvertfall ikke vært spesielt profilerte nyheter i Osloavisene.

Siden søndag for en drøy uke siden er syv personer blitt knivstukket i Oslo. Blant annet skal en person ha blitt ranet og knivstukket på Sinsen natt til søndag denne helgen. Kvelden før ble en person knivstukket under et masseslagsmål mellom to ungdomsgrupper på Oslo S. Noen fra den ene gruppen skal ha lagt ut noe på internett som den andre gruppen ikke likte, ifølge stasjonssjef på Grønland politistasjon Kåre Stølen. De skal ha møttes til et «forsoningsmøte» som endte med at en gutt ble knivstukket.

Stovner i Groruddalen opplevde i 2011 knivstikking under et gjengoppgjør på Tokerud skole, samt to personer ble stukket ned ved Fossum kirke. Knivstikkinger har allerede funnet sted på Stovner i år. På Torshov, riktignok utenfor Groruddalen, ble en meget ung gutt pågrepet for knivstikking. Barnevernet fikk nok en sak å løse.

I tillegg ble to personer knivstukket på Stovner tirsdag kveld. Torsdag kveld kveld ble en mann og en kvinne knivstukket på Torshov. Tre personer, som tilhører romfolket, ble pågrepet – den yngste bare 15 år gammel. En mann og en kvinne ble lørdag varetektsfengslet for knivstikkingen, mens 15-åringen blir tatt hånd om av barnevernet.

Voldforsker Ragnhild Bjørnebekk forteller om en skremmende utvikling blant hovedstadens ungdom. Det finnes ungdomsgjenger med stor tilgang på våpen, også skytevåpen. De er villige til å bruke dem.

– De har mye våpen og tar med seg våpen ut for å forsvare seg eller gå til angrep. Det kan værer stikkvåpen, og kniv er hyppigst nevnt. Det er ungdom som har hatt et voldsproblem, og mange er knyttet til gjenger. De har tilgang på alle typer våpen, også skytevåpen, selv om ikke det er vanligst.

«Trollblikket»

Hun sier at det skal lite til for at disse trekker våpen og at det gjerne skjer i oppgjør mellom rivaliserende grupper.

– Når de er på byen er de i en beredskap, og når de møter noen de er i hatkonflikt til har de det jeg vil kalle trollblikket. Det er en form for hypersensitivitet for å oppleve ting som en provokasjon, sier hun.

Det var flere knivstikkinger i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet enn hva det har vært de siste årene. Nøyaktig hva som ligger bak tallene får vi ikke vite. Er det for eksempel flere som blir knivstukket under ran nå enn før?

Legemsbeskadigelser med kniv

2011: 79 (per 1. desember).

2010: 89

2009: 85

2008: 115

2007: 79

2006: 84

2005: 71

2004: 53

2003: 78

2002: 102

2001: 128

2000: 141

Kilde: Oslo politidistikt

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Seks-personer-knivstukket-i-Oslo-den-siste-uken-6714121.html

http://www.lokalavisen.no/nyheter/mindrearig-gutt-knivstukket-i-ryggen-ikke-kritisk-skadet-1.6214120

http://dittoslo.no/lokalavisengroruddalen/to-stukket-ned-pa-stovner-1.6637968