Fra tid til annen kommer det kritikk mot svartmalingen av Groruddalen. Det påpekes at de positive sidene må vektlegges, og det hender også det snakkes om at de med et negativt syn vektlegger enkelthendelser, synsing og følelser. Med 35 år med Groruddalen som bosted, og med 15 år med jobb i skole og barnehage i samme område, så mener jeg å ha observert en negativ utvikling på mange områder.

Mye av det negative som er observert, blir også dokumentert gjennom oppslag i media, og statistikk. Dette innlegget er et sammendrag av hvorfor jeg mener at integreringen og Groruddalen beveger seg i gal retning. Det er saker som er tatt opp i media siste året. De er negative og må tas på alvor.

La oss holde fast ved eksempler på skoleklasser med gode resultater, dyktige idrettsutøvere og ivrige ildsjeler i Groruddalen. Men etter å ha fokusert på det positive i ca 40 år, må det være på tide også for myndighetene å fokusere på de negative sidene i Groruddalen. Sakene under er sakset fra forskjellige kilder hovedsakelig  fra 2011. Noe er fra 2010.

  1. Språkmiljø blant barn og unge.

Gjennom min jobb i barnehage har jeg i løpet av en periode på ca åtte år opplevd en sterk svekkelse i språkkunnskaper blant barnehagebarn og skolebarn. Tidligere var de store problemene med språk konsentrert ved noen få barnehager i bydelen jeg jobbet. Sakte men sikkert ble etnisk-norske barn så å si fraværende i stadig flere barnehager. Stadig flere barn begynner i barnehagen i tre/fire-års alder med ingen eller svært svake norskferdigheter. Det er ikke praktisk mulig å få disse barna opp på et anstendig nivå i norsk før skolestart.  Det triste er at min opplevelse neppe er unik. NRK kunne rapportere fra Oslo. Artikkelen handler om det østlige Oslo, som Groruddalen er en del av.

Ifølge Utdanningsdirektoratet og Oslo kommune er tre av fire fremmedspråklige osloelever født i Norge. Men til tross for at de er født i landet, må seks av ti ha spesialtilpasset norskundervisning.

Årsaken er at de kan så dårlig norsk når de begynner på skolen at de ikke klarer å følge en vanlig klassetime.

Siste skoleår gjaldt dette 13.000 barn.

– De har ofte mangel på ord. Ordforådet er preget av elevenes egen hverdag, enten det de prater hjemme eller det de tilfeldig hører andre steder dersom de ikke snakker norsk hjemme, sier assisterende rektor Astrid Madsen på Mortensrud skole.

Når man ser på tallene for hvor mange skoler som har en majoritet av fremmedspråklige elever, så bør det være på tide å innse at dette bærer galt av sted. Det er ikke snakk om pessimisme, det er fakta at svært mange skoler har en stor andel elever som ikke klarer å følge undervisningen på grunn av svake språkferdigheter. Tallene er store.

Samtidig viser tall NRK har fått tilgang til at minoritetselever er i flertall på en stor del av grunnskolene i Oslo.

Ved 58 av Oslos 138 grunnskoler utgjør minoritetselever mer enn halvparten av elevene.

Ved 24 av disse utgjør minoritetselevene mer enn to av tre elever.

Det kan føyes til at Gran- og Rommen skole begge har ca 95 prosent minoritetsspråklige elever.

http://www.nrk.no/nyheter/innenriks/valg/valg2011/1.7749893

  1. Voldelig ungdomsmiljø.

Ungdomsmiljøet har blitt hardere og råere med årene. Det kan selvfølgelig ha noe med ens egen alder å gjøre, men også ungdommer forteller om en råskap som er annerledes enn tidligere tider. Akers Avis kunne nylig fortelle om at vold og trusler preger fotballklubbene i Groruddalen. Trenere og lagledere frykter sine egne spillere, og flere lag er lagt ned pga den negative utviklingen. Mange ildsjeler orker ikke jobbe med unge mennesker som serverer vold og trusler. Det triste er at det ikke er enkelthendelser. De fleste klubbene har store utfordringer.

Vold, trusler og manglende foreldreengasjement har ødelagt for fotballen i Groruddalen over lang tid. Nå går klubbene sammen for å løse problemene.

-Jeg tror det er veldig viktig at alle klubbene opererer med felles kjøreregler. De fleste klubbene har store utfordringer  – og mange har felles utfordringer – derfor nytter det ikke å sitte på hver sin tue. Vi må gå sammen for å løse problemene, sier Kjell Kjepperud, fotballeder i Vestli IL.

Ett av flere eksempler på ungdommers destruktive oppførsel.

Under Grorud Cup gikk det fullstendig galt med et Romsås-lag. Etter tap, raserte de en garderobe. Romsås-spillerne ble også tatt på fersken da de stjal brus fra Groruds klubbhus. – Jeg tok dem på fersken og hold fast den ene gutten. Da spurte jeg Romsås-lederen hvorfor han ikke gjorde noe, han svarte at han ikke turte.

Historiene fra fotballklubbene harmonerer med inntrykket som kan beskues på gateplan.

http://www.document.no/2011/11/volden-har-eskalert-i-groruddalsfotballen/

  1. Det er vanskelig å være etnisk- norsk minoritet.

De siste årene har jeg selv hørt flere historier om blonde jenter som blir så dårlig behandlet av minoritetsungdommer, at familiene gir opp og flytter pga en uholdbar situasjon. Ungdommer blir mobbet for å være hvite og norske, i Norge. Klassekampen hadde en artikkel for et års tid siden.

– Hvorfor er det rasisme hvis vi kaller dem «mørke», og ikke rasisme hvis de kaller oss «hvite»?

– Jeg kalte aldri noen for «neger» eller «svart» eller noe sånt. Derimot måtte vi som var hvite tåle å bli snakket nedsettende om. Det var negativt å være hvit, kristendommen og norsk kultur var negativt, og skjellsordene var mange, sier Mari Morken (16) og ramser opp: «Hviting, potet og hvitost».

Tar tilbake norskheten

For tre år siden orket hun ikke mer. Hun byttet fra en skole i Groruddalen til en skole på vestkanten.

Artikkelen synligjør at dette ikke er noe enkelttilfelle og i de mest multikulturelle områdene er det de etnisk-norske som må la seg integrere.

Kristin Pedersen tror det skjer noe når gruppen med innvandrerbakgrunn blir for stor og dominerende. Noe som ikke er positivt. Ungdomsskolen Mari skulle ha begynt på, har bare fem prosent etniske norske. Mari kjenner tre jenter som skulle begynt der, men som har byttet over til en skole med mindre innvandrerandel. Alle de jentene er naturlig blonde, men har farget håret mørkt.

Også yngre etnisk-norske barn mangler lekekamerater i nabolaget. Naturlige måter å leke på for norske barn forsvinner med et stort innslag av fremmede kulturer. Det ser ut som om Norge avvikles i Groruddalen, og det er de etnisk-norske som må tilpasse seg. Et integreringsmøte på Rommen skole ga oss flere eksempler, men som vanlig ble ikke dette vektlagt i særlig grad av Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre, som var møteledere. Integreringen går bra, var hva som ble sagt.

– Et stort problem er alle barnefamiliene som flytter ut. Dersom man ikke ta det på alvor, er det slutt for bydelen. Noen politikere erkjenner ikke at dette er et problem. Hva kan gjøres for at vi blir her? Folk flytter av redsel. Det er for lite norsk kultur og språk. Mitt barn savner noen å leke blånisse med, sa Robert som benyttet seg av åpen mikrofon.

http://www.klassekampen.no/57468/article/item/null

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3003586.ece

  1. Ran og bilbranner.

Det har i løpet av 2011 vært en rekke grove ran i Groruddalen. Signalementet er ofte ikke etnisk-norsk. Politiet ba folk ta forholdsregler.  Parkerte biler brenner, og til sammen har noen ti-talls biler blitt flammenes rov. Flere av brannene er mistenkt påtent. Folk er engstelige for å gå utendørs, det handler om sin egen sikkerhet og verdier. De fleste har en bil som man er totalt avhengig av i hverdagen. Disse kriminelle handlingene skaper en stemning av uhygge i et nabolag.

Dette er det tredje grove personranet i Groruddalen på kort tid. 24. oktober ble en 79 år gammel kvinne overfalt og ranet av fire unge gutter etter at hun gikk av t-banen på Tveita.

To dager senere ble en kvinne i 50-årene ranet etter at hun gikk av t-banen på Romsås.

Vær på vakt

Etterforskningssjef på Stovner politistasjon, Stein-Erik Olsen, ber folk ta sine forholdsregler.

Politiet sier at ran ikke er spesielt vanlig i Groruddalen. Mange kan allikevel ikke huske at politiet har gitt oss beskjed om ta forholdregler.

Generelt sett får Stovner-politiet inn cirka en sak av denne typen hver uke. – Ett ran er ett for mye, men det er viktig å understreke at dette ikke er veldig vanlig i Groruddalen.

Det kan heller ikke skyves under teppet at noen av ransepisodene er svært stygge. Ca 52 ran av denne typen begås i året i Groruddalen, men er altså ikke veldig vanlig.

Ved 03.00-tiden natt til torsdag var den 60 år gamle kvinnen på vei hjem da hun ble overfalt av to menn i Teppaveien på Grorud. Politiet antar at gjerningsmennene er fra Øst-Europa.

– Hun ble lagt i bakken og en av mennene tok kvelertak på henne. De stjal verdisaker – blant annet smykker, forteller jourhavende førstebetjent ved Stovner politistasjon, Line Henriksen.

http://www.groruddalen.no/stygt-personran-paa-trosterud.4983254.html

http://www.groruddalen.no/her-ble-kvinnen-60-ranet.4931072-77747.html

En 27 år gammel mann er pågrepet og siktet for det grove pistolranet av en kvinne på Furuset i midten av oktober.

– Mannen ble pågrepet denne uka og han har tilstått, sier etterforskningssjef på Stovner politistasjon, Stein-Erik Olsen.

 

http://www.groruddalen.no/paagrepet-for-grovt-ran.4983266.html

Bilbrannene skaper uhygge og kan være kostbare, og de minner sterkt om utviklingen i andre multikulturelle byer i Europa. Malmø er en by som bilbranner er relativt vanlig.

Lørdag ettermiddag var ingen personer pågrepet etter at de elleve bilene ble totalskadd i en serie påsatte branner på Høybråten i Groruddalen i Oslo natt til lørdag.

Det ble i løpet av natten gjennomført søk i området med hundepatruljer, men uten resultat.

– Så langt er ingen personer pågrepet, og vi har ingen mistenkte i saken, opplyser vaktleder Morten Wik ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt til NTB.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7708285

I natt brant det i fem biler i Ole Brumms vei på Haugenstua. Det var nyheten jeg våknet opp til i dag morges når radioen slo seg på. Dette var på NRK, og TV2 Nyhetskanalen har også tatt opp saken. Noen ungdommer skal ha bli sett løpende fra stedet. Jeg bor en snau kilometer unna, så jeg la turen til jobb innom for å se.

http://www.document.no/2011/04/bilbranner-pa-haugenstua-i-groruddalen/

Politiet frykter at brannene på Ulven og Haugerud i natt er påsatt.
Ved 02-tiden natt til i dag fikk politiet melding om brann i to biler ved en garasje i Haugerudveien 38. Garasjeanlegget er brannskadet, mens fem biler er totaltskadet. Ytterligere fem biler har moderate skader.

http://www.groruddalen.no/to-branner-i-groruddalen-i-natt.4918747-77747.html

  1. Minoriteten skal integrere majoriteten.

Flyttestrømmen ut og inn av Groruddalen forteller oss at etniske-nordmenn er minoritet i flere bydeler innen tre år. Er det en vellykket integreringspolitikk at den opprinnelige befolkningen blir minoritet. Hvilke ønsker har myndighetene om en toneangivende kultur i disse områdene?

I et nytt notat ”Oslo segregeres raskt”, påviser HRS den dramatisk demografiske endringen i Oslo de siste årene. Tallenes tale er klar: Som andre storbyer i Europa, segregeres Oslo svært raskt. I Groruddalen og på Søndre Nordstrand utgjør innvandrerbefolkningen nå 43,1 prosent. Med dagens vekst vil nordmenn bli en minoritet i disse bydelene i 2015. Minoriteten skal da integrere majoriteten.

Tallene levner ingen tvil: dess flere ikke-vestlige innvandrere i bydelene, jo flere nordmenn flytter ut. Prosessen med gettoisering er selvforsterkende.

Den demografiske endringen ser vi også på fødselsratene. I eksempelvis bydel Stovner hadde 70 prosent av barna født i 2009 utenlandsfødt mor. 96 prosent av disse mødrene var ikke-vestlig.

http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=34&tekstid=4232

Noen konstruktive forslag til å bedre situasjonen klarer jeg ikke å komme med. Men jeg er overbevist om at en fortsatt stor innvandring ikke er noen medisin mot problemene som tårner seg opp. Hvordan etniske-nordmenn stiller seg til utviklingen kan man på mange måter lese ut av flyttemønsteret. Kan svorne tilhengere av flerkultur forklare hvorfor etniske-nordmenn forlater denne samfunnsformen? Boligpolitikk er feil svar. Groruddalen har store villaområder. Etniske-nordmenn flytter sakte men sikkert ut av disse områdene også.