Flere innvandrere har ført til mindre kriminalitet enn før er en av nyhetene vi får servert mandag 26.mars. For oss som har bodd nesten 40 år i Groruddalen er ikke dette en overraskelse. De senere årene har media poengtert nedgangen i kriminaliteten på bl.a Furuset. Det er først og fremst boliginnbrudd som er trukket frem som den positive faktoren. Anmeldelsene av boliginnbrudd har falt kraftig. Det er lov å undre seg om en av faktorene er at folk kanskje ikke gidder å anmelde slike ting lenger. Aftenposten hadde senest i dag (26.3) et oppslag om en stjålet bunad hvor man kunne pågrepet gjerningsmannen, men unnlot dette pga ressursmangel. Mange slike historier kan gjøre noe med folks innstilling til å anmelde. Uansett skjer det en del kriminalitet som trolig gjør noe med trygghetsfølelsen til folk. Det gjøres et nummer ut av at innvandrerne blir flere, samtidig som kriminaliteten synker.

NRK Østlandsendingen har har hatt dette som en sak i dag.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.8050427

Mens innvandrerbefolkningen i Groruddalen i Oslo har mer enn fordoblet seg de siste ti årene, har det motsatte skjedd med kriminaliteten.

Det er rolig mandag formiddag på Stovner senter øst i Groruddalen. Rolig har det også blitt for politiet på den andre sida av gata. Her har antall anmeldelser stupt de siste ti årene fra rundt 18 000 i år 2000 til litt over 10 000 i fjor.

– Jeg synes Groruddalen har et ufortjent dårlig rykte. I media kan det framstå som det er helt Texas her oppe, det er det ikke. Det er i det store og hele relativt rolig, selv om det skjer ett og annet her oppe også, sier stasjonssjef ved Stovner politistasjon, Espen Aas til NRK.

Av gammel vane abonnerer jeg på lokalavisen fra tiden jeg bodde i Groruddalen. De senere år er det baksiden som er mest interessant, for her er det hver uke en samling av vold, ran og andre forbrytelser. Fredag 23.mars var ikke noe unntak.

Fra Stovner senter:

En kvinne ble slått ned og ranet inne i parkeringshuset på Stovner senter.

Dette skjedde ved 15.00-tiden på tirsdag.

– Ei dame ble spurt om å kjøpe alkohol til en eldre herregjeng. Det ville hun ikke, og da hun gikk forbi dem, ble hun slått ned bakfra og frastjålet veska si, forteller jourhavende etterforsker på Stovner politistasjon, Ståle Petersen.

 http://www.groruddalen.no/ranet-paa-lyse-dagen.5036352-77747.html

En storsvindler har vært i aksjon i lang tid.

-Grovt regnet tror vi mannen kan ha fått med seg rundt 200 000 kroner ved å ha lurt til seg kredittkort fra eldre mennesker. Han har også stjålet to verdifulle malerier forteller Aas.

Saken ligger ikke ute på nett, og gjerningsmannen er fra Romerrike.

Det er flere svindlere i sving, og metoden deres må være av den truende sorten.

-De sier at de har med en gave, og gaven er et gratis teppe. Når de kommer inn, ruller de ut et større teppe og nekter å gå før personen har kjøpt teppet, forklarer jourhavende etterforsker på Stovner politistasjon, Ståle Petersen.

Denne artikkelen er heller ikke på nett.

Bildramaet i Oslo forrige uke endte opp nederst i Groruddalen.

Biljakten startet på Skullerud, fortsatte på Årvoll og edte med et skuddrama i Sinsenkrysset.

Saken er tidligere omtalt på Document.

Mandag 26.3 melder Akers Avis på nettsidene om rumenske kvinner som reiser rundt og stjeler smykker i Groruddalen.

Bare i forrige uke opplevde Stovner-politiet flere tilfeller der eldre damer ble oppsøkt av rumenske damer.

De ringer på dørene til eldre kvinner og har med seg falske gullsmykker.

Disse kjedene henger de rundt halsen på sine ofre og sier at det er gratis.

– Deretter napper de av det eksisterende smykket som hang rundt halsen til offeret. Dette gjøres ubemerket, før de takker for seg og stikker, forteller jourhavende etterforsker på Stovner politistasjon, som maner folk til forsikthet.

 http://www.groruddalen.no/jakter-smykketyver.5037455-77747.html

Mye av kriminaliteten skal bli begått av gjennomreisende. Ungdommen er snillere. Og kriminaliteten er lav i forhold til  noen år siden, det er hva vi blir fortalt. De fleste av oss som er oppvokst i Groruddalen husker at den store skrekken til våre foreldre var innbrudd i ferietiden. Det er mulig man erindrer feil, men historier om teppeselgere som tvang til seg penger og voldelige ran var ikke noe tema. Dessverre har man kun erindringer og anekdoter å forholde seg til.

I tillegg til den store nedgangen, ser de også at store deler av kriminaliteten blir begått av andre.

– Vi ser en stor endring. Tidligere var det mange som var bosatt i området som begikk spesielt vinningskriminalitet. Nå ser vi at gjennomreisende vinningskriminelle fra Øst-Europa begår mye av det, sier Aas.

– Folk i Groruddalen er veldig ålreite. De aller fleste er snille, lovlydige borgere. Det er store ungdomskull og statistisk sett begår de mindre kriminalitet enn tidligere.

De senere år har også Groruddalen vært et åsted for flere oppgjør mellom ungdommer. 2012 intet unntak. Disse oppgjørene må gjøre noe med trygghetsfølelsen til de som er på åstedet og bivåner oppgjøret. Og det er det som er det store spørsmålet: Er trygghetsfølelsen i Groruddalen økt med nedgang i kriminaliteten?

Mandag tikket meldingen inn om at en ung gutt hadde blitt ranet av ungdommer på Ammerud. Like etter skjedde det igjen, denne gangen på Grorud senter. Like etter brøt det ut slåsskamp mellom ranerne og kamerater av de som ble ranet – også dette på Grorud senter.

Gjerningsmennene er de samme i alle tre sakene.

– Vi driver etterforskning mot flere av ungdommene, og det viser seg at de har stått bak flere ran og skoletyverier over hele byen, forteller jourhavende førstebetjent Line Henriksen til Akers Avis Groruddalen.

—————————-

Guttene er norske med somalisk bakgrunn.

http://www.groruddalen.no/jakter-grorud-ranerne-har-slaatt-til-i-hele-byen.5021848-77747.html

Et lite knippe mennesker er intervjuet på Stovner senter. De er trygge. Groruddalen er trygg, sier politiet. Kanskje de har rett. La meg minne om at det er vanlig med minoritetsrådgivere ved skoler i Groruddalen. De skal forebygge tvangsekteskap, kjønnslemlestelser og beslektede saker. Det er vel også en form for kriminalitet som burde vært belyst, for gjerningspersonene i de sakene er vel hverken gjennomreisende eller nordmenn som ennå ikke har flyttet ut.

Folk vi har snakket med på Stovner føler seg stort sett trygge i Groruddalen.

– Det er veldig fint her. Det er stille og rolig og fin utsikt. Jeg har bodd her siden 2008 og har ikke sett noe kriminalitet, sier Amane Bahri.

– Det er ikke så ille som man skriver. Vi har mange nasjonaliteter her, men vi har ikke opplevd noen problemer, sier Bjørn Blondin.

Karin Johannessen har bodd her i 40 år, og har lite å utsette på området.

– Jeg er veldig fornøyd med å bo her, selv om verden forandrer seg, sier hun.

– Trygt

Og i følge politiet skal man ikke føle seg utrygge.

– Hvor trygt er det å bo i Groruddalen?

– Det er trygt, sier Aas.

– Punktum?

– Ja.

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂