Nytt

Onsdag 4.april kunne man lese i Akers Avis om hvordan eldre kvinner blir frastjålet smykker i Groruddalen. Tyveriene blir utført på en frekk måte. Smykket rives av offeret, etterpå settes et falskt smykke tilbake.

På vei fra kirken til Grorud senter, like ved avishuset på Grorud, ble kvinnen stoppet av en dame som tok henne i armen.

– I løpet av et øyeblikk hadde denne ukjente kvinnen tatt av henne gullarmbåndet og tredd på et falskt smykke, forteller niesen til 89-åringen.

Hun er rystet over hendelsen. Verken niesen eller 89-åringen ønsker å stå fram med navn eller bilde i avisen. 89-åringen sier det går bra med henne.

Det er også brukt avbitertang for å få av smykker. Politimester ved Stovner Politistasjon er sjokkert over råskapen som romfolket viser.

Stasjonssjefen sier det trolig dreier seg om rumenske romfolk.

– Vi mener også at de opererer i flere lag. Mennene kjører biler og kvinnene utfører ugjerningen. De vet veldig godt hva de ser etter, og det er regel gamle damer.

Aas synes det er skummelt å se hvor voldsomme romfolket er.

– I et tilfelle har de brukt avbitertang for å få tak i smykker. Det er ille. En ting er å bedra, men dette er på et annet nivå.

Bilene som brukes er ulike, men de er sjeldent norskregistrerte.

Samme dag kan vi lese i Aften en kommentar av Inger Anne Olsen. Hun roser en organisasjon som heter Folk er folk. Denne organisasjonen har sett seg lei på at tiggere blir omtalt negativt, de blir trakassert og overnattingsstedene deres blir rasert. Vi vet at det svært ofte er snakk om romfolk.

«Er du lei av å jage rumenere?» er overskriften på en løpeseddel som er delt ut i byen siden begynnelsen av mars. En gruppe ildsjeler har stiftet en organisasjon de kaller Folk er folk. De reagerer på at tiggere blir omtalt i nedsettende vendinger, at de blir trakassert og plaget, og at overnattingsstedene deres blir rasert.

Derfor samler Folk er folk inn penger til store telt. Teltene skal settes opp på utvalgte steder i Oslomarka, i gangavstand fra T-bane eller buss, men utenfor grensen for campingforbud. Hvert telt rommer åtte personer, og er utstyrt med grillbøtte, avfallsposer og spade til å grave latrine med. I skrivende stund er fire telt satt opp.

Mange Oslofolk er glad i skogen, og friluftområdene brukes i stor utstrekning.  Har man forvillet seg inn i en leirplass med tiggere, så er ikke det like hyggelig som å havne borti folk som overnatter i marka på en fisketur. Søppel, rot og fremmedartet oppførsel er hva man ofte møter. Nå ønsker Aftens kommentator teltleirene velkommen i Oslo, og dette med forsøpling ser ut til å være av de sakene som skal gå seg til.

Mange oslofolk er mer opptatt av skogen enn av byen sin. Men med tiggere i merkede åttemannstelt i Marka kan det bli vanskeligere å finne en hjemmel til både å fjerne og kaste eiendeler, i hvert fall hvis det er rent og pent og ryddig rundt teltene.

Å samle tiggere på denne måten er ingen langsiktig løsning, og det løser ingen grunnleggende problemer. Men det kan gi noen få mennesker en bedre sommer.

http://www.aftenposten.no/meninger/Folk-er-folk-6799314.html

http://www.groruddalen.no/river-smykker-av-gamle-damer.5040611-77747.html

Her kan man lese om Folk er folk.

http://oslo.folkerfolk.no/about/