Sakset/Fra hofta

SVs Marianne Borgen har nå gjort det klinkende klart at hun ikke er en ordfører for alle i Oslo, men kun for de som mener byen blir bedre og mer mangfoldig av at flere asylsøkere får oppholdstillatelse. Hun har gitt bort en gullring som hennes far ga til hennes mor, og som hun selv hadde tenkt å gi til en av sine døtre. Nå gir hun i stedet bort arvesmykket til NOAS, en organisasjon som beskylder regjeringen generelt, og Sylvi Listhaug spesielt, for å føre en politikk som kan ende med massemord. Slik begrunner ordføreren smykkedonasjonen:

– Jeg ønsker å vise solidaritet med barn og unge som er i en vanskelig situasjon. De er aldri skyld i den situasjonen de kommer opp i når de er asylsøkere eller flyktninger.

marianne.borgen

Det er ingen tvil om at Borgen har et hjerte som banker for verdens vanskeligstilte barn. Hun har tross alt permisjon fra en stilling ved Redd Barna og har også jobbet hos Barneombudet. Hun tror på det hun sier. Men det betyr jo ikke nødvendigvis at hun har rett. Når hun snakker om «barn og unge i en vanskelig situasjon» er det lett å se for seg ensomme, foreldreløse barn som kommer klatrende ut av en sønderbombet ruinhaug med store redde øyne og fillete klær. Alle som har lest mer enn Donald de siste ti årene vet at enslige mindreårige asylsøkere er en svært sammensatt fellesbetegnelse på mennesker, særlig menn, som har stukket hjemmefra og hevder de er under 18 år. Noen er gift, noen er kriminelle, noen har reist for å søke lykken, noen er forfulgt i landet de kommer fra. Hvem som er hva er det ikke alltid lett å bringe på det rene. Derfor mener jeg ordfører Borgen har misforstått hva som er en ordførers viktigste rolle når hun bidrar til NOAS-kampanjen «Et smykke for en flyktning». I stedet for å fremstå samlende tar hun et aktivt valg og fremstår splittende i en sak som hun vet er politisk betent.

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver og pressekontakt hos NOAS, sa i forbindelse med Listhaugs utsagn om at alle de 5.500 asylsøkerne som kom til Norge over Storskog skulle sendes tilbake sa han til TV2 at «Vi kan ikke sende folk over grensen for at de deretter skal bli sendt tilbake til forfølgelse i Syria, eller i verste fall døden» . Det var en drøy påstand som pressen som vanlig lot passere.

NOAS er forresten er historie i seg selv. Grunnlagt i 1984 av blant andre Annette Thommessen. I dag har NOAS i underkant av 20 ansatte hvorav mange jurister. Kanskje ikke så rart all den tid organisasjonens eksistensberettigelse avhenger av deres suksess med å sikre at flest mulig asylsøkere innvilges opphold gjennom å tilby rådgivning og juridisk bistand. Med lys og lykte leter de gjennom avslag for å se om de finner saksbehandlingsfeil eller annet som gjør at asylsøkere som skal ut av landet allikevel får bli. Aller øverst i deres verdigrunnlag står; Solidaritet med asylsøkere. Hvert år får om lag 200 asylsøkere oppholdstillatelse som følge av arbeidet NOAS legger ned.

For oss som ser Norge fra utlandet (selv om vi er sjettegenerasjons Osloborgere) så blir det stadig tydeligere at Norge ikke er så stort. Det er fryktelig mange forbindelser på kryss og tvers. Av og til får man inntrykk av at alle ligger med alle (reneste Lödder – eller Forviklingar for de av oss som er gamle nok til å huske det!). Men altså here goes:

NOAS’ generalsekretær er tidligere journalist Ann-Magrit Austenå. Hun startet sin karriere som journalist hos forlaget Ny Dag som var drevet av NKP. Styreleder i NOAS er Wenche Lyngholm, tidligere stortingsrepresentant for SV, mens nestleder er Vigdis Vevstad som er gift med Oslos nye flyktningsjef  Trygve G Nordby. Du vet han som fikk kremjobben av sin gode venn Raymond Johansen. Apropos Johansen; hans eks-kone Carolina Maira Johansen (som er Reiulf Steens stedatter) er styremedlem i NOAS. Det er også Madina Salamova, best kjent som Marie Amelie. Hun var tidligere kjæreste med Eivind Trædal (MdG) som nå sitter i Helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre og er kjæreste med MdG-prinsessen Lan Marie Nguyen Berg. (Han liker tydeligvis litt sære damer).

Selve bakgrunnen for NOAS-kampanjen er den såkalte smykkeloven som danskene fikk så mye kjeft for å innføre.

«Smykker er blitt et symbol på noe man fratar flyktninger. Vi ønsker å snu dette» sa generalsekretær Austenå til NRK.

Fratar flyktninger smykker? Danskene? Virkelig? Etter at loven ble innført 26. januar har politiet i Danmark beslaglagt kontanter og verdisaker for rundt regnet null kroner. Null. Forestillingen om at politiet i Danmark skulle rive ringer og kjeder av fattige traumatiserte asylsøkere har så langt vist seg ikke å stemme. Hvordan fungerer smykkeloven i Norge? Erna Solberg har gjort det klart at en smykkelov ikke er aktuelt her. Sylvi Listhaug sier også at en smykkelov ikke kommer på tale i Norge. NOAS har med andre ord startet en innsamlingsaksjon basert på en forestilling om at asylsøkere fratas kjære eiendeler og nører opp under fordummende fordommer om at asylsøkere behandles dårlig i Norge. Målet deres er kanskje å lure naive og godtroende nordmenn til å gi fra seg verdisaker slik at NOAS kan lønne sine ansatte og bidra til at flere asylsøkere blir boende?

Med seg på laget har de fått skuespiller Ane Dahl Torp som med bevrende lepper og dådyrøyne gir fra seg et smykke hun har fått av sin mann, og komiker (og Rødt-sympatisør) Sigrid Bonde Tusvik. I videoen møter vi også den venstreradikale forfatteren Gert Nygårdshaug som var tredjekandidat for Rødt i Lier under kommunevalget i 2011. Han skriver godt, men meningene hans er av og til på kanten, eller langt over. Etter terrorangrepet 11. september 2001 mente han det var hyklersk å sørge over ofrene og ga sin fulle støtte til overlege Mads Gilbert og kirurg Hans Husum ved Regionsykehuset i Tromsø som forsvarte terroristenes moralske rett til å angripe USA. Intet mindre.

Dette tankegodset og disse representantene for kjendisnorge er det nå Oslos ordfører Marianne Borgen går ut og støtter. Hun mener åpenbart NOAS kampanjen er så god at hun støtter den i håp om at flere vil følge ordførerens eksempel. Hvem er det som har overtalt henne? Er det Raymond Johansen eller eks-kona hans? Er det Trygve Nordby, eller kona hans? Er det Lan Marie eller kjæresten hennes, gamle partivenner fra SV eller har hun rett og slett kommet på den dårlige ideen helt av seg selv?

Nei Borgen, – her misbruker du rollen din. Dette er, som overskriften ville vært for noen måneder siden, «Stang ut».