Sakset/Fra hofta

Det er mange som fremdeles husker Inger Lise Rypdals store hit fra 1968 om Fru Johnsen som hadde fått brev fra «Tilsynet for høy moral». I sangen bor Fru Johnsen innerst i er fjord, hun liker både å drikke øl og gå i korte skjørt, noe som forarger den lokale eliten som kaller henne inn på teppet i bedehuset. Fru Johnsen lar seg ikke kneble, men lar tvert i mot hyklerne få gjennomgå. I sangen får både den lokale presten, læreren, lensmannen og ordføreren så hatten passer. Mange ganger tenker jeg at hele Norge ligger innerst i en fjord. I hvert fall gjør Oslo det, men «Tilsynet for høy moral» ikke har adresse i et bedehus. I Oslo holder de til på en adresse som er oppkalt etter en av landets mest grensesprengende personligheter, en som bl.a. gjorde en enorm innsats for flyktninger i mellomkrigstiden. Oslo rådhus på Fridtjof Nansens plass.

Den mest leste og delte nettsaken i Dagsavisen den siste uken handler om «Oslos nye flyktningsjef» –  – Trygve G Nordby som er nyansatt koordinator for asylsøkere og flyktninger i hovedstaden. Intervjuet er drøy kost for alle som ikke betingelsesløst ønsker 20.000-30.000 nye flyktninger i året hjertelig velkommen til Norge. Nordby blir ikke stilt ett eneste kritisk spørsmål i intervjuet, og nevner ikke med et ord at vi også må stille krav til folk som reiser til Norge for å starte nye liv. Alt handler om hva vi må gjøre for dem. Den tidligere UDI-direktøren får uforstyrret ture frem med karakteristikker av enhver ytring som ikke er i samsvar med meningene hos Tilsynet for høy moral. Nordby, som en gang var rådgiver for SVs stortingsgruppe mener bl.a. at Utlendingsdirektoratet bør skifte navn fordi ordet utlending er belastende. Det å si at noen er utlendig er å peke på «de andre». Derfor mener han UDI bør døpes om til Migrasjonsverket – som i Sverige. God idé. La oss inspireres av svenskenes innvandringspolitikk dere. Der funker det kjempefint etter at de begynte å ta i mot migranter i stedet for asylsøkere og flyktninger. Jeg tror forresten asylsøkerne har et veldig avslappet forhold til at den første bokstaven i UDI står for utlending, blant annet fordi de ikke snakker norsk.

Nordby tar sterk avstand fra det han kaller «menneskelig avskrekking», for slikt noe «driver vi ikke med» i Norge. Hvem er «vi» Trygve Nordby? Hvem snakker du på vegne av? Alle nordmenn, alle i Oslo, alle i byrådet, eller deg og et par du kjenner, og hva i alle dager er «menneskelig avskrekking»? Flyktningene må bli omtalt på «en anstendig og skikkelig måte», for «mange forstår ikke hvor stor skade det gjør å sende negative signaler til asylsøkerne som er her». Jeg mener også vi skal omtale folk på en skikkelig måte, men å stakkarsliggjøre tusenvis av mennesker slik Nordby gjør tror jeg gjør større skade. Her har noen mennesker faktisk rømt fra voldelige diktaturer og krig, krysset middelhavet i en lekk pappeske, også skal vi bekymre oss for at noen av dem kanskje blir lei seg hvis de får høre at ikke alle nordmenn står og klapper dem inn i landet? Så skjøre er de neppe.

Det Trygve Nordby ikke forstår, er hvor stor skade det gjør å fortelle folk som blir bekymret når de får vite at de får et digert asylmottak som nærmeste nabo at de er dårlige, egoistiske mennesker som burde skamme seg om de våger å si hva de mener. Det skader det åpne debatten, og det skader de stakkars sjelene som får gjennomgå av politiske kommentatorer og andre medlemmer av Tilsynet for høy moral. Jeg er enig med Nordby i at arbeidet med selve asylsøknadene må gå raskere, for – som han sier; «det er avslagssakene som kan være tidkrevende og vanskelige.» Skjønt, så veldig vanskelig var vel ikke avslagssakene da Nordby som egenrådig UDI-direktør, stikk i strid med regjeringens ønske, for snart 10 år siden ga 182 grunnløse irakiske asylsøkere oppholdstillatelse i det som ble kjent som UDI-skandalen.

Oslo har i dag ikke ordinære mottak. Kun ankomst- akutt og transittmottak. Siden byen uansett er som en magnet på våre nye landsmenn og mange derfor flytter til hovedstaden før eller senere – helst før – er det et selvstendig poeng at flyktninger og asylsøkere først bosettes andre steder i landet, nettopp fordi noen faktisk blir boende. Det vil det nye byrådet gjøre noe med. De jobber derfor aktivt for å etablere et integreringsmottak i Oslo. «Bare det å vite at du kommer til et mottak i den byen du skal bo i, gir deg en mulighet til å starte livet igjen. Flyktninger er helt vanlige mennesker som er kommet i en ulykkelig situasjon, mennesker med behov og talenter som skal fanges opp av det mangfoldige Oslo.» Er det ikke vakkert? Det er nesten som poesi. Slik snakker kun et fast medlem av Tilsynet for høy moral.

Nordby bagatelliserer flyktningstrømmen, og tar et raskt regnestykke i hodet basert på ca 30.000 asylsøkere i både i fjor og i år, hvorav mellom 70 og 75 prosent trolig får opphold og oppsummerer ganske oppsiktsvekkende; Det blir 20.000 per år på en befolkning på fem millioner. Det er ikke akkurat slutten på «væla». Han har rett i at det ikke er verdens undergang, men det er begynnelsen på slutten for den «væla» mange kjenner her i landet fordi innvandringen startet ikke i 2015 og den slutter ikke i 2016. I Oslo hadde tre av bydelene et innvandrerflertall per 1.1.2015. I bydel Alna alene bor det flere innvandrere enn i hele Trondheim by. Flere bydeler vil snart følge etter og stadig flere etniske nordmenn (kan man si det i 2016?) vil oppleve å være i mindretall i stadig større deler av landets hovedstad.

Utviklingen har gått fort, men tydeligvis ikke fort nok for det nye byrådet der herrene Geir Lippestad og Trygve Nordby styrer den lokale flyktningpolitikken etter sin egen moralske overbevisning. Jeg lurer på hva den frittalende Fru Johnsen ville sagt om denne gjengen, som aktivt arbeider for en utvikling som gjøre det mer utrygt for unge kvinner å bevege seg fritt i landets hovedstad? Hvordan ville Fru Johnsen opplevd en tur over Grønland etter et par øl, trippende i korte skjørt? Hva ville Fridtjof Nansen tenkt om han hadde gått over Grønland i dag?

 

Les også

-
-
-
-
-