Mange har et forhold til Alf Prøysens eventyr «Geitekillingen som kunne telle til ti» hvor uttrykket «Nå telte han deg også!» har sin opprinnelse. Oslos nye byrådsleder Raymond Johansen har ingen ambisjon om å bli likt av alle. Han har heller ingen ambisjon om å gjennomføre en politikk som er til beste for hele byen. Hans eneste ambisjon er at Arbeiderpartiet skal beholde makten, og for å få til det så telles det. Derfor har Tellemester Johansen omgitt seg med sitt eget tellekorps bestående av byråder, byrådssekretærer og andre rådgivere.

Raymond er igang!

Tellemester Johansen drev en valgkamp preget av løfter om å gi flere jobb i Oslo kommune. Innen eldreomsorgen, skolen og andre sektorer. Alle tjenester skulle bli bedre, bare man ansette flere. Vi får se. Nå som valget er vunnet og makten sikret starter arbeidet med å bryte løfter. La meg bruke ett konkret eksempel. I byrådsplattformen mellom AP, SV og MdG som ble undertegnet og presentert den 19.oktober står det; «Byrådet vil i sitt arbeid vektlegge gjennomføring av allerede planlagte idrettsprosjekter, herunder Åsland skytebane.» Da det nye byrådet presenterte sin tilleggsinnstilling til budsjettet for Oslo kommune fire uke senere var skytebanen skrotet! Det hører med til historien at det var AP og SV som i sin tid fikk flertall for å stenge den gamle skytebanen på Prinsdal i 2007. Både Åsland og Prinsdal ligger i bydel Søndre Nordstrand hvor AP fikk 46,9 prosent ved stemmene ved høstens valg. Hvordan våger de å bryte løfter i en av sine maktbastioner?

Enkelt. Skyld på andre og finn frem kuleramma. Den ansvarlige byråden Rina Mariann Hansen beklaget løftebruddet men forklarte at de ikke hadde noe valg og skyldte på at det forrige byrådet ikke hadde fortalt bystyret at skytebanen ble dyrere enn først antatt pga Jernbaneverkets tunnelarbeid i området. Jeg tror skyttermiljøet i Oslo hadde levd fint med en utsettelse. Nå får de ingen ting. Så var det kuleramma. Hvor stort er egentlig skyttermiljøet sammenlignet med for eksempel alle som er oppfatt av fotball? Vips hadde byrådet frigjort penger til å bygge 11 nye kunstgressbaner! Mister, eller vinner de velgere på å bryte sitt løfte når 1 skytebane erstattes av 11 kunstgressbaner? Det var en enkel tellejobb.

Brakkeby på Røa?

Som følge av asylstrømmen står landets kommuner overfor store utfordringer. UDI har bedt Oslo kommunen opprette asylmottak for 3000 personer så fort som overhodet mulig. Hva er verre enn ett asylmottak med 3000 personer? Jo – tre, med 1000 i hver! Byråd Geir Lippestad har derfor gjort det klart at det i Oslo ikke vil være aktuelt å opprette ett stort mottak, men at byrådet heller vil at det etableres tre-fire såkalte modullandsbyer som skal huse asylsøkerne. Det er nå vi ser hvordan Tellemester Johansen jobber.

Han forstår at det ikke er noen gladsak å bygge asyllandsbyer i noen del av byen, så da er det samme taktikk igjen; skylde på andre og frem med kuleramma. Lippestad sier til DN 2.12. at han forstår folk er bekymret «men må minne om at det er regjeringen med statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen som ber kommunene om å hjelpe til med å finne mottaksplasser» og «understreker at alle fagetater mener plasseringen på Voksenjordet vil være en riktig lokalisering.» Det er altså regjeringens og fagetatenes skyld at tomten på Voksenjordet på Røa i Vestre Aker bydel nå seiler opp som den foreløpig eneste som tilfredsstiller UDIs krav. Eller sagt på en annen måte; Tellemesteren gjør alt for å ikke støte fra seg sine egne velgere..

Rettferdig fordeling?

Lippestad bekrefter det mange av oss har skjønt for lenge siden; de teller. Høyre fikk 55,8% oppslutning i Vestre Aker ved valget i høst, AP 16,4. DN skriver: «Han (Lippestad) understreker at det er et selvstendig poeng for byrådet å legge asylmottaket til vestkanten, ettersom østlige bydeler over lengre tid har hatt den største belastningen med integrering av innvandrere og asylsøkere».

Det er som om statsministeren skulle sagt; det er et selvstendig poeng for regjeringen å legge asylmottak til landsdeler og kommunen hvor andelen etnisk hvite er høy, ettersom de største byene over lengre tid har hatt den største belastningen med integrering av innvandrere og asylsøkere.

Tellemesteren vet også at Høyre og Frp lokalt er bundet av lojalitet til regjeringspartiene og derfor ikke kan protestere så høylytt og sterkt som de ønsker mot denne plasseringen. De kan heller ikke si at de mener asylmottaket burde plasseres i en annen del av byen for da risikerer de å 1) gjøre seg upopulære hos borgerlige velgerne som har et genuint ønske om å hjelpe og 2) hisse opp alle moralsk overlegne sosialister som ville gå fullstendig av skaftet i pur glede over å få bekreftet at de ER bedre enn folk på vestkanten.

Denne saken er en vinn vinn-situasjon for AP i Oslo. Nå sitter Tellemester Johansen hjemme i Dollaråsen på Lindeberg i Groruddalen og teller fornøyde AP-velgere. «Ta det med ro. Stol på meg og stem Arbeiderpartiet, så skal jeg passe på at de på vestkanten både må betale mer skatt og får alle asyllandsbyene!».

Å, nå telte han deg også! rautet kalven.

Og da bjellekua skjønte det, ble den sint, men den sa ingenting for den var jo ikke rasist heller..

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.