Den 36 år gamle somalieren som i oktober i fjor gikk amok med kniv i Brugata i Oslo og skadet fem mennesker, ble onsdag dømt til psykisk helsevern. Ekspertene mener han burde vært erklært psykotisk for ti år siden.

Men det er flere omstendigheter som reiser til dels ubehagelige spørsmål. Mannen skal ifølge politiet ha kommet med rasistiske begrunnelser for angrepene. Han ville drepe så mange hvite som mulig og nevnte Adolf Hitler.

Ifølge politibetjenten som vitnet i retten sa han blant annet:

«Jeg kjenner mitt søskenbarn. Han drepte mange nordmenn»

og fortsatte:

«Drepe nordmenn på trikken eller på gata»

«I hate white man» og «I love Hitler. Hitler killed 20 million white people».

Politiet sier de raskt forsto at det var en syk mann de hadde med å gjøre. Enkelte bloggere tar disse utsagnene som bevis på hva som egentlig rører seg i hodet på innvandrere. Det er derfor viktig at de kommer frem. Sitatene kunne lett blitt utelatt av politiske bekvemmelighetsgrunner.

Skal man i det hele tatt tillegge dem noen vekt? Mannen er psykotisk, slik knivdesperadoen på Bislet-trikken også var det. Men betyr det at hat-ordene ikke har noen betydning?

Her er en annen episode hvor en europeer ble slaktet av en muslimsk mann:

Det var i Linnaeusstraat at Mohammed Bouyeri la seg i bakhold mot Theo van Gogh den 2. november 2004. Regissøren stanset ved en av sykkelstiens fotgjengeroverganger. Islamisten fyrte av en salve mot ham med en pistol av kroatisk fabrikat. Theo falt ned av sykkelen, han klarte å komme seg opp og slepe seg over til den andre siden av veien. Bouyeri fulgte etter van Gogh helt til søppelstativet han klamret seg til, og foran kafeen «Hollenderen» fyrte han av to nye salver mens offeret bønnfalt ham om ikke å gjøre det. Han trakk frem en kniv for å hugge hodet av ham, før han med en mindre kniv festet et brev til brystet hans. Brevet inneholdt dødstrusler mot Geert Wilders og parlamentsmedlemmet av somalisk opphav Ayaan Hirsi Alì. På gjerningsmannen ble det funnet en lapp med påskriften: «Til hyklerne sier jeg: Hold munnen lukket hvis dere ikke vil dø.»

Bouyeri ble ikke erklært utilregnelig. Men det er en likhet mellom knivdesperadoene i Oslo og ham, det er noe av den samme «sykdommen». De gripes av et ubendig hat mot sine omgivelser, og deres ofre er ikke vilkårlige.

Det bør tas på alvor. Man må spørre seg hvorfor. Hvor kommer hatet fra? Har det religiøse-kulturelle røtter? Ian Buruma reiser i sin bok spørsmålet om muslimske menn er «wired» på en slik måte at det kolliderer med livet i det moderne samfunn. En del av mennene får psykiske problemer. Kvinnene har ikke de samme problemene. Er det noe av dette som ligger bak at muslimske jenter gjør det meget bra på skolen, mens guttene dropper ut? Det betyr i tilfelle en ny belastning på deres selvbilde.

En slik analyse lar seg utmerket godt forene med den institusjonelle neglisjeringen av asylsøkere og innvandrere. Retorikken er én ting, praksis noe annet. Igjen og igjen ser vi at systemet er preget av laissez faire, la det skure. Somalieren fra Brugata kom til Norge i 1988 og ble norsk borger i 1995. Ekspertene sier nå at han skulle vært erklært syk for ti år siden.

Man snakker om traumer når man vil rettferdiggjøre mottak av asylsøkere, men hvorfor er det ingen oppfølging av mennesker som åpenbart er syke?

Mannen fra Brugata kunne godt ha drept flere den kvelden, 28. oktober i fjor. Han har helt sikkert påført mange traumer.

Det er systemet det er noe feil med

Dagbladet har fulgt Morten Tjessem fra NOAS sammen med UDI-direktør Bjørn Fridfelt til Skrolsvik mottak på Senja. Her møter de familien Elsadon med to barn på 10 og 4 år. De har vært der siden mottaket åpnet i desember. Fordi de skal returneres til Italia har de ikke rett til skolegang og norskopplæring. De venter bare på at politiet skal dukke opp, men aner ikke når. Noen hver ville blitt sprø.

Det finnes ikke ansatte på vakt på asylmottak om kvelden eller i helgene. Hvordan er det mulig?

Dagbladet kan avsløre at det står enda dårligere til:

Per idag er et ingen minstekrav til antall ansatte eller antall beboere per kvadrameter på norske asylmottak.

Tjessem mener det er utillatelig at UDI, som er de som gir operatøransvar til mottak, er de samme som skal kontrollere mottakene. Det er utidig rolleblanding. Det burde vært en tredjepart som drev tilsyn.

Disse opplysningene kommer tre år etter at Norge fikk en ny asyleksplosjon. UDI tvinger praktisk talt mottak på kommunene og innbyggerne. Hvor seriøse er de myndighetene som behandler mennesker – både lokale innbyggere og asysøkere – på denne måten?

«I love Hitler. Hitler killed 20 million white people»
Brugata-knivmann dømt til psykisk helsevern