Jeg skal ta et par forbehold i dag: Det er mulig jeg er ekstra hårsår fordi jeg er en utenlandsboende Norges-patriot. Det er mulig jeg kan beskyldes for å lete etter noe å klage på. Det er også mulig hun var ekstra uheldig med når hun ble filmet og sang så høyt hun kunne. Inni seg. Det er også mulig hun ikke vet bedre.

På søndag avsluttet NOAS auksjonen #etsmykkeforenflyktning hvor 49 personer, både kjente og mindre kjente, hadde gitt et kjært smykke til NOAS i protest mot den danske smykkeloven. To måneder etter at loven trådte i kraft er det ikke dokumentert et eneste tilfelle av at en asylsøker faktisk har blitt fratatt noe som helst, men det har ikke forhindret NOAS fra å fiske i det opprørte vannet som loven skapte. PK-medier og deres nyttige idioter bidro aktivt til å piske opp stemningen og trakk paralleller mellom smykkeloven og nazistenes behandling av jøder i de tyske konsentrasjonsleirene, hvor gulltenner ble trukket og alt av verdisaker beslaglagt før de stakkars menneskene ble ført til den sikre død i gasskamrene. Sammenligningen er absurd og frastøtende, men NOAS har bevisst benyttet seg av de sterke følelsene loven skapte for å samle inn penger til sin egen virksomhet. De hevder sågar at flere av de norske innstramningsforslagene går lenger enn den danske smykkeloven! NOAS trenger penger til å betale husleie, reiser for de ansatte, nye mobiltelefoner og lønninger, slik at de kan fortsette, og aller helst intensivere, arbeidet med å sikre at flest mulig asylsøkere får bli i Norge.

Denne kampanjen har Oslos ordfører Marianne Borgen aktivt støttet flere ganger. Søndag ble auksjonen avsluttet. NOAS har foreløpig ikke avslørt hvor mye penger de fikk inn, men jeg håper resultatet er en stor skuffelse for alle involverte.

Jeg ofret ikke NOAS og deres smykkekampanje en tanke på søndag. Da handlet alt om VM i skiskyting. Fredag hadde jentene vunnet stafettgullet, og lørdag fulgte gutta opp. Det var derfor et feststemt publikum som hadde tatt turen opp til VM-arenaen på mesterskapets siste dag, eller benket seg foran tv-skjermen. Skulle jentene klare å følge opp den fine innsatsen tidligere i mesterskapet, hvordan ville det gå med Ole Einar Bjørndalen i hans kanskje siste store konkurranse, ville «Super-Svendsen» slå til igjen, skulle Johannes Thingnes Bø endelig ha marginene på sin side, eller ville det sympatiske skiskyttermonsteret fra Frankrike sette en gullrekord som ville bli stående til evig tid? Da Johannes rykket i den aller siste kneika inn mot stadion og fikk en liten luke til Martin Fourcade, tror jeg ingen i Norge med bare et snev av nasjonalfølelse klarte å forholde seg rolig.

Etterpå var alt glede. Det var både norsk og fransk rødt, hvitt og blått, smil og latter. Alle var enige i at det hadde vært en fin dag. Under premieseremonien i Holmenkollen spratt Ole Einar først opp på pallen. Tydelig fornøyd. Fourcade virket heller ikke misfornøyd med sølv på fellesstarten, og Johannes Thingnes Bø hadde bare ett ansiktsuttrykk: et stort, lykkelig smil. Deretter fulgte nasjonalsangen, og alle sang med. Nesten alle. Da NRKs billedprodusent klippet fra et nærbilde av den lykkelige gullvinneren til kongetribunen, så vi president i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard synge av hjertens lyst, Hans Majestet Kong Harald rolig og majestetisk skue ut over folkehavet, mens Oslos ordfører Marianne Borgen tilsynelatende litt fraværende tittet i en annen retning, uten en gang å late som om hun sang.

På VMs siste dag, som representant for vertsbyen, kunne hun ikke en gang gjøre et forsøk på å synge med? Eller kanskje hun sang, skikkelig høyt – inni seg – mens hun smilte med tanke på alle asylsøkerne NOAS kunne sikre opphold for med pengene de kanskje fikk inn for ringen hun hadde gitt bort til auksjonen?

Jeg er muligens urimelig kritisk, men burde ikke Oslos ordfører synge med når Norge har vunnet VM, hun står ved siden av kongen og nasjonalsangen spilles?

Nasjonalsangen

Spol frem til 3.56 og bedøm selv.