Ofrer seg for klimasaken: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, kronprinsesse Mary av Danmark, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på seminar om fremtidens grønne byer. Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprinsesse Mary av Danmark åpnet fredag et seminar om «fremtidens grønne byer» ved Oslo rådhus. Også det norske kronprinsparet deltok. Det ble mye tåke og lite substans.

NTB-Idunn Lavik melder at den danske kronprinsessen fredag åpnet konferansen «Fremtidens grønne, bæredyktige og klimasikre byer»,  i Oslo rådhus.

Også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er til stede på seminaret.

– I Danmark og Norge har vi satt oss mål om å gå foran og vise vei. Vi har vilje og verdiene som skal til for endringer. Vi har oppfinnsomhet, ressurser, kompetanse og kapasitet til å lykkes. Det er komplekse problemstillinger, og det er behov for å tenke langsiktig og helhetlig, sa kronprinsesse Mary i sin åpningstale.

Det er ikke opplyst hvorfor nettopp en dansk kongelig hadde rollen med å åpne et klimapolitisk og aktivistpreget seminar i Norges hovedstad, og hva som gir en person som henne spesiell troverdighet i en slik sammenheng.

Livet som dansk prinsesse er ikke kjent for å preges av de helt store, personlige oppofrelser for klimaet.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) er vert for seminaret, der næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og Danmarks næringsminister Simon Kollerup (S) var blant innlederne.

Senere fredag deltar kronprinsesse Mary på et arrangement på Forskningsparken i Oslo hvor hun skal møte danske virksomheter. Hun skal også delta på åpningen av Nasjonalmuseet.

Attraktive byer

Seminaret handler om norsk-dansk erfaringsutveksling om konkrete løsninger for fremtidens grønne byutvikling og klimasikre byer i Norge og Danmark.

– Byene i Norge og Danmark er attraktive steder å bo og være i. Begge hovedsteder ligger i nærheten av skjønne naturområder, sa kronprinsessen under sin åpningstale.

Hun uttaler at begge land angivelig har begynt å merke konsekvensene av klimaendringene, og som bevis på brukes et kraftig regnvær i København tilbake i 2011:

– Det mest omfattende eksempelet var da København ble rammet av et kraftig styrtregn i juli 2011. Det forvoldte stor skade, og det kostet forsikringsselskapene omtrent fem milliarder danske kroner. Det var en øyeåpner, og hadde også store konsekvenser for mange mennesker.

Tåkete tur på Preikestolen

Torsdag besøkte den danske kronprinsessen Preikestolen utenfor Stavanger. Besøket var preget av tåke på platået, men kronprinsesse Mary satte likevel pris på besøke.

– I går oppfylte jeg et ønske jeg har hatt lenge. Jeg fikk muligheten til å gå opp til Preikestolen. Utsikten skulle etter sigende være helt praktfull, men dessverre var ikke været med oss. Likevel var det en storslått natur å se.

Hun trakk også paralleller til fredagens seminar.

– Igjen ble jeg minnet på hvor viktig det er at vi passer godt på naturen, sa kronprinsessen i talen, men kom ikke inn på sammenhengen mellom storslåtte fjell i Rogaland og planene om såkalt klimasikre byer.

Etter turen på Preikestolen postet også kronprinsessen et bilde på Instagram som viste den tåkefulle ferden.

– Kun gjennom samarbeid på tvers av land, fagområder og næringer kan vi sikre at vår vakre klode også i fremtiden kan gi kommende generasjoner muligheten for å oppleve det jeg gjorde i dag, skrev hun, og antyder med det at tåkefylte fjellandskap er i ferd med å bli borte som følge av marginale temperatursvingninger.

Noen vil konkludere med at det ikke bare i Rogalands fjell at tåken stundom ligger tett.

Lei av tåkeprat om klimaet? Bestill Kents nye bok:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Nok en nyhet fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill nå!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.