Vindturbiner kan komme til å dominere landskapet på og rundt naturskjønne Haramsøya, men for øyeblikket er alle motstandsplakatene man treffer på langs veien på øya mest iøynefallende. Foto: Document 

Det strides om vindkraften på naturskjønne Haramsøya. Organiserte motstandere og aktivister bruker alle tilgjengelige midler for å stanse utbyggingen av åtte vindturbiner på Haramsfjellet, en kamp som handler om demokratiet, lokalsamfunnet, eiendomsrett og naturen.

I stedet for å sitte pal i Oslo og synse om saken, tok Document turen til Haramsøya for å se hva som foregår, snakke med folk, oppleve striden og engasjementet, og delta på nasjonal vardetenning mot vindkrafta.

Det naturskjønne området er i ferd med å bli ødelagt av enorme vindturbiner som vil bli synlige fra utsiktspunkt i mange mils omkrets. Haramsøya er et levende lokalmiljø, med små og store hus dandert rundt hele øya, men er også et vakkert turområde og utkikkspunkt som er flittig brukt av beboere og besøkende.

Men Haramsøya er ikke bare beboernes hjerte kjært, øya ligger midt i en trekant av naturreservater og fuglefredningsområder, og dyrelivet er rikt. Omtanken og bekymringen for trekkfuglene er stor, og er et gjentakende samtaleemne i Documents møte med lokalbefolkningen.

Ødeleggelsen vindpark-utbyggingen medfører gjennom sprengningsarbeid, utbygging av anleggsveier og fremtidig potensiell forurensning av natur og drikkevann, får det til å koke i øysamfunnet. Kampen stikker dypt, og mens politikerne sitter i Oslo og tror de redder verden, kjemper beboerne for en grunnleggende norsk verdi: Naturen.

Kampen om vindkraften er ikke en bare en politisk kamp, det er et opprør mot overtramp mot det norske folk, en strid om norske verdier, og en grov utnyttelse av vår demokratiske styreform, som dessverre er relativt enkel å manipulere hvis man bare er kynisk nok og har de rette folkene på laget.

Men kanskje er det viktigste at miljøkriminaliteten som foregår med loven i hånd på Haramsøya, er et sterkt symbol på hvordan miljøorganisasjoner har blitt rundlurt av klima-industrien: Det som angivelig skal gi Norge et «grønt skifte» for å ivareta naturen, fører i praksis til det verste angrepet på naturen noensinne.

Motstanden mot vindkraft på den lille øya i Møre og Romsdal er ikke ny. Allerede i 2006 motsatte folk seg en potensiell utbygging, i 2008 ble det gitt konsesjon, og samme år ble det levert klage på vedtaket. I 2009 ble det gjennomført høring for Haram Kraft AS og Havsul II, et vedtak som fikk flertall med ordførerens dobbeltstemme. Deretter skulle ti år passere før motstanderne på nytt måtte mane til kamp, både gjennom aktivisme og rettslige prosesser.

«Nei til vindkraft på Haramsøya» er arrangøren bak vardetenningen på øya, og de forsøker å gå rettens vei for å få stanset utbyggingen. De vil ha konsesjonen kjent ugyldig på bakgrunn av blant annet saksbehandlingsfeil og mangelfullt beslutningsgrunnlag. En rettssak er støttet av Ålesund kommunestyre med en halv million kroner.

Et sivilt søksmål mot utbyggeren er også under behandling på bakgrunn av veirettigheter opp på fjellet. Myndighetenes svar på utfordringen var å tillate at utbyggerne raserte fjellsiden på andre siden av øya med en nødvei opp på fjellet.

Beboerne gjør det de kan for å forhindre at hjemmene deres blir liggende i skyggen og blir plaget av vindturbinstøy, og for å verne natur og fugleliv. Hans Petter Thue ble et symbol på vindkraftmotstanden etter at han flyttet inn i bilen sin i 14 dager for å hindre anleggsmaskiner i å kjøre opp på Haramsfjellet.

Hver eneste dag sitter demonstranter på området for å markere sin motstand, til tross for at politiet en periode la ned ferdselsforbud. Årsaken til utholdenheten er regjeringens deadline for subisidier: Hvis ikke vindparken står klar innen 31.12.2021, faller subsidiene bort, og da går vindparken konkurs.

Hver eneste dag motstanderne klarer å obstruere byggingen av vindparker, er altså en viktig seier. Så får vi se om regjeringen bøyer av og forlenger fristen.

Documents reise til Haramsøya er tema i dagens Dagsorden.

Kampen om Haramsøya er ikke forbeholdt lokalbefolkningen. Motvind Oslo og Viken vil på torsdager i tiden fremover, markere sin motstand på Eidsvolls plass. Håpet er å vekke Oslo. Avspark skjer lørdag 10. oktober klokken 12.

Lokalbefolkningen «Millom bakkar og berg». 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.