Hans Petter Thue holder apell under protestmarkeringen ved Haramsøy skole mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøya. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

«Zephyr og Haram Kraft kaster oss ut av huset og ut i vinterkulda», skriver Hans Petter Thue i en pressemelding. Etter en lang og dyr kamp mot vindkraftutbygger på Haramsøya står nå familien Thue med en overhengende trussel om å miste huset. Årsaken er at vindkraftselskapet Zephyr ikke godtar avdragsordning på gjenstående saksomkostninger.

Familien Thue har vært helt sentrale i kampen mot vindkraften på Haramsøya. Hans Petter Thue ble et symbol på vindkraftmotstanden etter at han flyttet inn i bilen sin i 14 dager for å hindre anleggsmaskiner i å kjøre opp på Haramsfjellet. Bilen stod parkert på familiens privateide vei.

Utbyggingen av åtte vindturbiner på Haramsfjellet har vært en av de mest betente vindkraftsakene i Norge, og utbygger har møtt massiv motstand fra øyas beboere. Nei til vindkraft på Haramsøya og Møre og Romsdal fylkeskommune fremmet krav om stans i utbyggingen på grunn av feil og mangler i konsesjonen for utbyggingen, hvilket de i oktober ikke fikk medhold i.

Familien Thue tok derfor steget videre med sivilt søksmål i et siste forsøk på å forhindre utbygger tilgang til fjellet via deres private veier. Familien tapte saken i Sunnmøre tingrett.

«Dommeren baserte sin dom på at Zephyr og Haram Kraft ville lide mye mer økonomisk enn oss som måtte ha bråkete anleggstransport over eiendommen vår», skriver Thue i pressemeldingen.

Familien ble idømt over 260.000 kr i saksomkostninger, i tillegg har de egne advokatutgifter på 145.000 kr. Store deler av beløpet ble dekket av bidrag via Spleis, men familien sitter fremdeles igjen med rundt 80.000 kr i gjeld.

«Vi spurte Zephyr / Haram Kraft om muligheten til en avdragsordning på kroner 5000 i måneden. Dette kunne de ikke akseptere og vil nå tvangsinndrive kravet og selge vårt hjem», skriver Thue videre i pressemeldingen, og legger til at huset er det enste familien har av verdi.

Zephyr har ikke svart på Documents henvendelser.

Les pressemeldingen her:

Zephyr / Haram Kraft kaster oss ut av huset og ut i vinterkulda.

Etter at vi tapte i Sunnmøre tingrett mot Zephyr / Haram Kraft AS om bruken av Landbruksveien som går over vår eiendom på Haramsøy, sitter vi igjen med et krav på kr 80.000 i saksomkostninger.

Dommeren baserte sin dom på at Zephyr / Haram Kraft ville lide mye mer økonomisk enn oss som måtte ha bråkete anleggstransport over eiendommen vår.

Eindomsrett, bruksrett og jordskiftedommen la dommeren til side og tok ikke med i vurderingen.

Vi har hatt to veisperringer på Fjellveien på egen eiendom og ble fjernet av politiet fra egen eiendom.

Sannheten ble at vi ble idømt over 260.000 kr i saksomkostninger i tillegg til vår egen advokat, som kostet ca 145.000 kr.

Vi fikk gaver ved innsamling på Spleis til å dekke nesten alt sammen.

Det står igjen kr 70.000 pluss renter, og per dags dato har det passert kr 80.000.

Vi spurte Zephyr / Haram Kraft om muligheten til en avdragsordning på kr 5000 i måneden. Dette kunne de ikke akseptere og vil nå tvangsinndrive kravet og selge vårt hjem.

Vi har lav inntekt og ingen andre verdier, så huset er eneste verdi hvor det kan tvangsinndrives fra.

Fra mandag morgen kl. 10:00 starter vi markering utenfor Zephyrs kontorer på Grålum utenfor Sarpsborg.

Aksjonen vil pågå inntil Zephyr / Haram Kraft snur i sitt kyniske økonomiske maktmisbruk.

Nå er det på tide at de begynner å betale for seg og for de skader de utøver.

Det går ikke an å dekke seg bak ordene bærekraft og demokratiske prosesser lenger.

Nå må de ta ansvar for sine handlinger.

Vi gir oss ikke i denne saken.

 

Se Kent Andersens intervju med Hans Petter Thue ved et besøk hos familien på Haramsøya høsten 2020:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.