Visualisering fra Longvatunet, med master. 8 turbiner med 90 m navhøyde og 136 m rotordiameter. Montasje: Haram Kraft

Tina Bru og regjeringen ga torsdag grønt lys til vindkraftutbygging på Haramsøy og Stadlandet. Utbyggerne på Andmyran (Andøya) fikk avslag på forlenget konsesjon, så der jubler vindkraftmotstanderne.

At vedtakene kom omtrent samtidig som regjeringens nye koronatiltak ble presentert, er neppe tilfeldig. Derfor burde det ha stått vindkreft i tittelen. I tur og orden oppfylte den ferske olje- og energiministeren sine kritikeres spådommer om at hun komme til å føye vindkraftutbyggerne og bygge olje-Norge ned. Vel fikk de ikke gjennomslag alle, to vindkraftanlegg fikk ja, mens et ser ut til å være berget.

På sosiale medier florerer det torsdag ettermiddag av sinte, triste og noen glade meldinger fra vindkraftmotstandere landet over.

Motvind Norge var blant de første som reagerte, her fra deres Facebook-side.

Heilt forferdeleg! Dette blir eit av dei største overgrepa mot ei sivilbefolkning i fredstid i Norge.

Lokalsamfunnet på Haramsøy vil bli ekstremt støyplaga og mister alt av friluftsareal. Fuglereservat blir utradert. (Motvind Norge)

Men samtidig som utbyggerne på på Stadlandet og Haramsøya jublet over regjeringens vedtak, ble det sinne og sorg for utbyggerne av Andsmyran på Andøya. Regjeringen avslo nemlig søknaden om forlenget konsesjon for Prime Capitals planlagte utbygging av Andmyran. Her kunne vindkraftmotstanderne juble.

Hurra for Andmyran! Case closed! (Motvind Norge)

Likefullt er det klart at motstanderne, med rette, ikke anser kampen for å berge naturperlene på Haramsøya og Stadlandet for avsluttet.

Statlandet. Foto: John-Kråkenes/Motvind Norge

Motvind Norge skriver at Tina Bru ofrer Stadlandet.

Mens hele Norge jublet for at Andmyran er berga, kom andre vedtak på rekke og rad, den ene saka verre enn den andre. Stad er en del av den nasjonale arven, og Motvind Norge vil beklage avgjørelsen på vegne av det norske folk. Dette er riv ruskende galt – siste ord er ikke sagt i denne saka!

OED stadfestet i dag NVEs vedtak om planendring for Okla vindkraftverk (Stadlandet, red.anm.), som i desember 2013 fikk konsesjon. Konsesjonæren er nå Falck Renewables Vind AS. (Motvind Norge)

Tina Bru ser det naturlig nok, ikke slik. Her er hennes kommentar til utbyggingen på Haramsøya.

– Det var riktig nå å fatte en endelig beslutning i denne saken. Konsesjonen ble gitt for over ti år siden. Da er det på tide at både utbyggerne og lokale interesser får en avklaring. Jeg har respekt for det store engasjementet knyttet til saken. Planene som nå er godkjent innebærer endringer som tar hensyn til både miljø- og naturverdier, sier olje- og energiminister Tina Bru. (Regjeringen.no)

Andmyran-prosjektet. Montasje: Motvind Norge

En annen som nok kommer til å bli skuffet er Frps nestleder, tidligere olje og energiminister Sylvi Listhaug, som selv er sunnmøring. I august i fjor sa hun dette til TV2:

– Vi skal gjøre alt vi kan for å få stanset utbyggingen av de ni vindmøllene her ute. Vi har et så vakkert land å ta vare på og da synes jeg ikke at man skal sette opp disse hvite monstrene. Når vi i tillegg ikke trenger strømmen, så er det i hvert fall ingen grunn til å gjøre det, slår Listhaug fast. (TV2 via Document)

Selv om FrP ikke vil støtte vindkraftutbyggerne, er det usikkert om utbyggingene kan stanses politisk. I så måte er det interessant å se at vindkraftutbyggerne i Kinn og Bremanger ber om lov til å importere utenlandsk arbeidskraft, og det på samme dag som koronaviruset har ført til den største arbeidsledigheten i moderne tid.

Selskaper som bygger vindkraftanlegg vil ha status som samfunnskritisk virksomhet, slik at de kan få inn utenlandsk personell til å ferdigstille prosjekter.

Byggingen av 47 vindturbiner i Kinn og Bremanger i Vestland er blant prosjektene som har stoppet opp, skriver Bergens Tidende. Anlegget og brakkeriggen er stengt, og turbiner som allerede har ankommet Florø, blir stående på lager.

Bransjeorganisasjonen Norwea har sendt et brev til regjeringen og bedt om at personer som utfører nødvendig arbeid på vindkraftprosjekter, kommer på myndighetenes liste over samfunnskritisk virksomhet, på linje med kraftforsyning og forsyningssikkerhet. (NTB)

Mye vil bli forandret når koronastormen en dag løyer. Regnskap skal gjøres opp, og det er ikke sikkert at verken Tina Bru, regjeringen eller vindkraftutbyggerne vil gå i pluss.

Kjøp T-skjorter her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.