Vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune sett fra Tjernagel i Sveio kommune, ca. tre mil unna. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Vindkraftbransjens interesseorganisasjon Norwea ba regjeringen om unntak fra innreiserestriksjoner under koronakrisen. Dermed ble vindkraft-industrien «næring med kritisk behov for arbeidskraft». Men hvorfor er det så viktig for både vindkraft-industrien og myndighetene at vindkraftutbyggingen ikke blir forsinket? La oss fundere litt på årsakene.

Bransjens begrunnelse var at korona-restriksjonene for utenlandsk arbeidskraft skaper forsinkelser og problemer for pågående vindkraftutbygginger og turbinleverandører – slik den gjør for all annen industri i verden. Dette skulle man tro var en god ting, når vindkraft-protestene har nådd slike dimensjoner som i Norge.

«Noen har snakka sammen»

Rundskrivet fra departementet har tittelen «Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om bortvisning mv. av utlendinger uten oppholdstillatelse i riket av hensyn til folkehelsen». Departementet presiserer at unntakene fra bestemmelsene ikke gir unntak fra gjeldende regler om isolering og karantene, dermed vil det vil være noen restriksjoner som kan forsinke arbeidet – hvis bransjen følger reglene. Men uansett er vindkraftbransjen sikret at  byggingen ikke stopper opp. Andreas Thon Aasheim, spesialrådgiver i Norwea uttalte nylig til BT:

–Vi mangler ekspertise og kompetanse i Norge når det gjelder montering av turbiner. Derfor er denne forskriftsendringen viktig for bransjen. Nå kan vi holde hjulene i gang i tiden som kommer

Og han la til:

–Våren og sommeren er vår høysesong, og det er ganske mange prosjekter som nå nærmer seg innspurt i utbyggingen

I et tidligere intervju med enerWE har Øistein Schmidt Galaaen forklart at vindkraftbransjen opplevde reiserestriksjonene som en stor utfordring fordi byggeprosjektene i praksis stopper opp særlig fordi det ikke finnes ekspertise for dette her i Norge.

I en situasjon der store deler av Norge har stoppet opp som følge av de inngripende tiltakene mot virusspredningen, har store deler av det norske næringslivet vært nødt til å permittere eller i verste fall ty til oppsigelser. Det er derfor ønskelig at flest mulig bedrifter og næringer fortsetter aktiviteten for å hindre at økonomien stopper helt opp.

Protester til ingen nytte

Vindkraftmotstanderne i organisasjonen Motvind har naturligvis protestert, og har avvist at bygging av nye vindkraftverk er av samfunnskritisk betydning og avgjørende for forsyningssikkerheten. Avgjørelsen gikk likeve i favør av vindkraft-industrien, selv om vindparkene beviselig ikke er samfunnskritiske, nødvendige eller presserende. Det er jo lys i lampen din – er det ikke?

Etter mine kilder er det pr i dag 42 eksisterende vindkraftverk med ca 800 vindturbiner i Norge. 15 vindparker under bygging, med totalt 525 turbiner. Og 28 mulige vindparker har fått konsesjon, med ca 450 planlagte vindturbiner.  Dette skjer i landet hvor hytteeiere blir fengslet og bøtelagt for å sprenge bort en knaus svaberg, for å bygge uteplass. Og det skjer i det enste landet i Europa hvor det «grønne skiftet» var over for 100 år siden.

Norge trenger ikke vindkraft, og vil aldri få behov for det. Vi har vannkraft nok i massevis, og kan bygge ut enda mer. Årsaken til at Erna Solberg insisterer på Vindkraft i Norge, er for å redde Angela Merkel og Tyskland, som har ødelagt hele kraftforsyningen sin med 30.000 vindmøller til over 1000 milliarder euro, men nå tåler ikke nettet mer, og vindkraft-byggingen har kollapset.

Nå trenger Tyskland og EU å få overført stabil, billig norsk vannkraft for å stabilisere energiforsyningen. Det er norske forbrukere som skal sitte igjen med dyr og ustabil søppelstrøm fra ødelagt natur. Og brekkstangen er naturligvis klimakrisen. Jorden må reddes, koste hva det koste vil, og diskusjonen er over. (How conveniant) I denne svindelen er det så mye penger, prestisje og profitt i potten, at ingen i elite-loopen hverken kan eller vil sette på bremsene.

Snart 200 nye monstermaskiner i urørt norsk natur

Norwea anslår at et titall vindkraftverk i Norge vil bli ferdigstilt i løpet av året. Leverandøren Vestas Wind Systems står klare med rundt 200 turbiner som skal monteres i Norge de neste månedene – for sommeren er høysesong. Ett av dem er kraftverket på Guleslettene med 47 turbiner. Her skal monteringen av de 160 meter høye War-of-the-Worlds»-maskinene starte en gang etter påske, i følge vindkraftselskapet Zephyr til BT.

Vindkraftmotstandere i organisasjonen Motvind reagerer altså skarpt, mener vindkraftbransjen ikke kan sidestilles med næringer som skaffer befolkningen mat. Og det har de naturligvis rett i. Fra et kritisk presse-ståsted ser dette vedtaket ut som nok en vennetjeneste fra politikere til vindkraft-profitører, som allerede er i altfor tett symbiose og sammenblanding. «Kan man kjøpe politiske vedtak i Norge», spør Naturvernforbundet? Gjett svaret.

Vindkraft-industrien er ikke samfunnskritisk – den har kritisk dårlig tid

Den absurde subisidieordningen med «grønne-sertifikater» (se posten «nettleie» på strømregningen din) er ment å utløpe i 2021. Men! Anlegg som blir satt i drift innen 31.12.2021, mottar subsidier frem til 2035.  De uheldige som ikke klarer å bli ferdige til nyttårsaften 2021, vil ikke få subsidier, og dermed gå konkurs. For vindkraft høster ikke vind og produserer strøm. Den høster subsidier og produserer profitt til ansiktsløse holdingselskaper.

Kronakrisen er derfor en stor trussel for utbyggerne, siden den kom på vårparten, akkurat samtidig som utbyggerne skal gi gass. Men hvis de bare kan komme seg rundt restriksjonene, gir koronakrisen en gavepakke for både vindkraft-smartingene og myndighetene.

For utbyggerne sørger korona-krisen for at de som protesterer må holde seg hjemme. Da er det lettere å få jobben gjort, uten negativ oppmerksomhet. For myndighetene gir korona-krisen en pause i vindkraft-fokuset og kritikken, siden nyhetene ikke lenger snakker om noe annet enn virus, og det ikke lenger er hatske protester mot de stakkars vindmølle-montørene. See? Alle vinner på dette vedtaket. I hvert fall alle som teller…

Ifølge spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim, i Norwea er det skapt et feilaktig inntrykk av at de utenlandske arbeiderne som skal jobbe med vindkraftprosjekter nå vil slippe å sitte i karantene etter at de ankommer Norge.

–Det er ganske frekt å bruke koronasituasjonen til å forsøke å stanse vindkraftutbygging som allerede er godkjent av myndighetene, sier han, og twitrer blidt om vedtaket:

Veldig bra! Dette er avgjørende for å opprettholde næringsvirksomheten her i landet, i disse kritiske tider.

Som om vindkraft er normal næringsvirksomhet, og gagner Norge eller nordmenn på noen som helst måte? Hvis noen har ytterlige tips om skandalen, så tar redaksjonen gjerne imot tips.
Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.