Sakset/Fra hofta

Korona og fullmaktsloven har gitt vindkraftforkjemperne i regjeringen, og på Stortinget, anledningen de trengte for å blåse liv i en næring Norge ikke trenger. Her fra en demonstrasjonsmarsj mot vindkraftutbygging i fjellheimen i Masfjorden kommune i Nordhordland. DNT, Nordhordland Turlag og Bergen og Hordaland Turlag var arrangør for denne støttemarsjen for naturen. Turen gikk i fjellområdet ved Stordalen i Matrefjella. Foto: © Helge Sunde / Samfoto 

Vindkraftnæringen jubler over at regjeringen, med store deler av opposisjonen på slep tirsdag fikk igjennom unntak for arbeidskraft til «vindkraft-næringen». Med liten skrift i  rundskriv G-07/2020 anses nå vindkraft som «en næring med kritisk behov for arbeidskraft».

De fleste i Norge har hørt om krisetiltakene regjeringen og store deler av opposisjonen etterhvert har blitt enige om. Senest tirsdag morgen viderebrakte vi NTBs sak «Enighet på Stortinget om tredje krisepakke«.

Her står det ikke ett eneste ord om at denne mildest talt omstridte «næringen», der tyske og svenske fond og finansakrobater utnytter naive, norske regler for el-sertifikat og andre subsidieordninger som skal gavne det såkalte ‘grønne skiftet’.

Sant og si fant vi ikke utav dette selv. Vi ble tipset av en motstander av vindkraft. Kollega Kent Andersen tok seg av det andre såkalt ‘grønne’ prosjektet de klarte å lure inn korona-bakveien i artikkelen Storting og regjering med ny «månelanding» for karbonlagring.

Så vidt vi har kunnet bringe på det rene er ikke dette rundskrivet, G-07/2020, omtalt i noen andre norske medier enn på Schibsted næringslivs-nettsted E24 og i nettavisen enerWE. Sistnevnte publiserte dette allerede kl 0725, tirsdag morgen.

E24 har forstått at dette er og vil bli en omstridt sak, så saken vinkles med et sitat fra generalsekretæren i Motvind Norge, Rune Haaland:

Åpner grensene for vindkraft-arbeidere

Motstandere av vindkraft er i harnisk over regjeringens avgjørelse. – Har lobbet seg frem til særfordeler, hevder organisasjonen Motvind.

I energifolkets egen avis er vinklingen, ikke overraskende, den motsatte. De har intervjuet en spesialrådgiver for vindkraft-kreftene:

Vindkraftutbygging anses nå som næring med kritisk behov for arbeidskraft

– Veldig bra! Dette er avgjørende for å opprettholde næringsvirksomheten her i landet, i disse kritiske tider, skriver spesialrådgiver Andreas Aasheim i vindkraftforeningen Norwea, på Twitter.

Med dagens skandaløse vedtak, og med en presse og et Storting som synes besatt på tanken av en teknologi Norge ikke trenger, føler vi oss ikke helt trygge på hvem som vil gå seirende ut av striden. Motvind Norge har utvilsomt flest medlemmer, men Norwea har mest penger.

Derfor er det alt annet enn betryggende at den nye lederen for Norsk Energi uttaler følgende til enerWe:

– Alle skal være glade for at vi i dag har et oljefond å forsyne oss fra
Nytilsatt leder i Norsk olje og gass Anniken Hauglie håper folk anerkjenner oljebransjens betydning.

Som avgått minister med ansvar for NAV-skandalen, en utnevnelse flere finner både merkelig og umusikalsk, må Anniken Hauglie være i karantene i opptil et halvt år. Mye kan skje innen den tid.

Rundskrivet er langt, og omfatter selvsagt ikke bare «vindkraftsnæringen». Det er dette punktet som er det med liten skrift:

Ad punkt 2 om næring med kritisk behov for arbeidskraft
Med «næring hvor det er kritisk behov for arbeidskraft», menes landbruk, gartneri, skogbruk, fiske, fiskeindustri, matindustri, petroleumsnæringen, utbygging av vann- og vindkraft og kraftnett.

Her blir altså vindkraftnæringen sidestilt med den næringen som virkelig har behov for hjelp, også fra utlandet og da ikke bare fra EØS, i disse koronatider. Det er i første rekke landbruket, hvori opptatt skogeiere, grønnsaks- og fruktdyrkere, som etter år med krangel om hver eneste subsidiekrone har holdt gamle tradisjoner og ufattelig vakre kulturlandskap i live. Denne næringen selv mener de har behov for så mange som 30.000 til å hjelpe til med planting, sortering, moseplukking, jordbær-, plomme-, eple- og grønnsaksinnhøsting, osv. Man skulle tro det var MdG som hadde forfattet rundskrivet, for de har jo løsningene på alt:

Landbruket trenger 30.000 arbeidere: MDG vil sette inn Forsvaret

– Forsvarets bør settes inn, i samarbeid med landbruket. Det er en stor samfunnsorganisasjon som er eksperter på organisering. Der har vi tusenvis av unge, fysisk sterke mennesker, sier Sigrid Heiberg, leder i Miljøpartiet De Grønne i Oslo til NRK.

Kanskje vi burde bare legge ned alt av dette, så kan vi leve av å selge vindkraft til Tyskland og hente det andre vi trenger fra Kina. Eller?

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp T-skjorten her!