Tross mye motstand mener Hafslund Kraft det er nødvendig å satse på vindkraft i Norge. Vannkraft er ikke lenger nok. Dette melder E24.

«Myten om at det bare er å oppgradere vannkraften, så løser vi kraftkrisen, lever fremdeles. Jeg skulle ønske det var sant, men akkurat nå holder denne myten oss tilbake».

Dette skrev administrerende direktør Kristin Lian i Hafslund Kraft i et innlegg på det sosiale mediet LinkedIn nylig.

Det er ikke nok å oppgradere vannkraften for å løse problemene våre, hevder Lian. «Hvis vi skal erstatte fossil energi med elektrisk kraft i Norge, så vil kraftprisene øke hvis vi ikke øker produksjonen».

Norge produserer for tida rundt 140 terawattimer (TWh) vannkraft og 15 TWh vindkraft i året. «Hvis vi skal dekarbonisere samfunnet og bygge ut nye grønne næringer, så trenger vi 50 TWh mer kraft. Dersom vannkraften kan gi 6–8 TWh, så er det et stort sprik», uttaler Kristin Lian til E24.

Selv om det også blir satset på vannkraft, mener hun likevel at Norge ikke kommer utenom vindkraft på land. Hun peker på at det blåser godt om vinteren.

Støre tror Norge trenger mer energi, frykter at nordmenn blir «hengende etter»

Talsperson for Høyre: «Vi trenger mer vindkraft»

Norge hadde tidligere energioverskudd, med rikelig vannkraft pluss olje og naturgass. Nå er situasjonen annerledes.

«Nå har vi forpliktet oss til å dekarbonisere samfunnet, og skal kutte utslippene med 55 prosent innen 2030», påpeker Kristin Lian. «Dette handler om et større mål om å berge klimaet, og skaffe nok energi til nye, grønne industriarbeidsplasser. Det er et stort ansvar for oss som samfunn akkurat nå».

Politikere som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) samt Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson Nikolai Astrup er bekymret for at energilandet Norge snart vil mangle energi. Statsministeren innrømmer at det er krevende å gjennomføre det grønne skiftet samtidig som man skal ha nok energi til norske arbeidsplasser.

«Vi styrer mot et kraftunderskudd om kort tid. Vi trenger mer solkraft, mer vannkraft, mer vindkraft og mer energieffektivisering. Mer av alt. Det er realiteten, og vi har ikke tid til å vente på aksjonsgrupper som Motvind, som nekter å ta det inn over seg», sier Nikolai Astrup (H) til E24.

Forskere spår strøm­sjokk: «Uendelig kraft­behov fra kunstig intelligens»

Støre: KI sprenger alle grenser for strømforbruk

Norge skal kutte utslipp av karbondioksid, samtidig som vi skal eksportere strøm, elektrifisere bilparken samt bygge ut svært energikrevende teknologi som kunstig intelligens (KI).

Klimapolitikken til EU gjør at en rekke europeiske land sliter med å ha nok energiproduksjon til å gjennomføre det grønne skiftet. Regjeringen i Sverige vil nesten doble energiproduksjonen fram til 2045. Kjernekraft blir der sentralt for å sikre stabil kraftforsyning.

EU vil ha flere gruver i Sverige, for klimaets skyld

Samtidig vil EU ha flere gruver i Sverige, av hensyn til det globale klimaet. EU vil også at svensker skal bruke minst 560 milliarder kroner på å gjøre sine bygninger klimanøytrale.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.