Stasjonsjef ved Stovner politistasjon, Espen Aas, uttaler seg om kriminalitet i Groruddalen.  Det er nedgang i  anmeldelser av de fleste former for kriminalitet bortsett fra voldssaker. Familievold øker, men politiet tror det skyldes at flere våger å anmelde til politiet. Alt i alt synes Espen Aas at ting ser bra ut.

– Om vi ser Groruddalen fra et fugleperspektiv, så synes jeg at ting ser bra ut, sier stasjonssjefen.

I 2011 registrerte Stovner politistasjon 10.282 anmeldelser – det er snaut 300 færre enn i 2010 – en nedgang på omlag 3 prosent.

– Fra 2005 til i dag har antallet anmeldelser holdt seg noen lunde stabil. Vi registrerer en nedgang i de fleste typer kriminalitet, sier Aas.

Voldssaker har det derimot blitt flere av. Antall anmeldelser i saker som omhandler vold i nære relasjoner har økt. I 2010 var det 123 tilfeller, mens det var 167 i 2011 – en økning på omlag 36 prosent. Aas tror ikke at det er flere tilfeller av familievold – han tror derimot at flere tør å anmelde.

– Jeg håper og tror at enda flere nå tør å komme til politiet med familievoldssaker. Vi prioriterer dem svært høyt på Stovner.

Krisesentre og politiet har et tett samarbeid. Aas tror det gjør at enda flere tør å anmelde sine nærmeste.

Familevolden omtales som svært stygge saker. Når 70 % av familievolden i Oslo utøves av mennesker med annen etnisk bakgrunn, så kan man danne seg et bilde av bruk av vold i multikulturelle Groruddalen. Brutale overfallsran som synes å forekomme jevnlig i Groruddalen legges inn under vinningskriminalitet uten å utdype dette nærmere. Leser man i Groruddalens lokalaviser kan man lese om en brutal virkelighet på gaten. Kniver og pistoler brukes til å true til seg verdier. Lenger ned i artikkelen er det linker til flere, men ikke alle, personran i Groruddalen i 2011.

Aas sier at familievoldssaker med barn involvert ofte er det verste man kommer over i politiyrket.

– Det er svært stygge saker. Vi ønsker å hjelpe så mange som mulig, sier han.

Over 50 prosent av alle anmeldelsene Stovner-politiet får handler om vinningskriminalitet. – Dette er en veldig stor post som dreier seg om alt fra tyveri til grove personran, forteller stasjonssjefen.

En trend som går igjen i Oslo, men også i Groruddalen, er at eldre ofte er svært utsatt for bedrageri. I øyeblikket jakter politiet en mann som utgir seg for å komme fra Hjelp 24. På den måten tar han seg inn til eldre mennesker og stjeler verdisaker fra dem.

To drap er også av sakene Stovnerpolitiet har jobbet med i år.

Stovner-politiet registrerte to drap i fjor: En 20-åring har tilstått drapet på 23 år gamle Muhammad Bilal Aslam 12. mars 2011. Drapet fant sted på Haugenstua, men 20-åringen fraktet liket til et skogholt ved Høybråten kirke der han ble dumpet. 20-åringen er varetektsfengslet i påvente av rettsaken.

I oktober 2011 ble Thien Hoang drept i en enebolig på Furuset. En venn av avdøde er siktet for drapet. 21 år gamle Hoang ble drept i husets sokkelleilighet mens familien var hjemme. Saken har ikke vært i retten ennå.

Voldtekter i Groruddalen skjer stort sett i nære relasjoner. Legges voldtekter i familie inn under familievold, så vil myten om at etnisk-norske er verstinger på dette feltet, mest sannsynlig sprekke ganske ettertrykkelig.

Stovner-politiet etterforsker ikke drap og voldtekter – det skjer sentralt. En god nyhet er det meldes om svært få overfallsvoldtekter i Groruddalen. På den andre siden skjer likevel mange voldtekter i hjemmet og i nære relasjoner.

Påsatte bilbranner er ikke nevnt.

 http://www.groruddalen.no/mer-familievold-i-groruddalen.5009474-77747.html

http://www.document.no/2011/12/70-prosent-av-familievolden-i-oslo-skjer-i-innvandrerfamilier/

Noen ran i Groruddalen 2011:

Tre stygge ran: http://www.groruddalen.no/stygt-personran-paa-trosterud.4983254.html

To ran: http://www.document.no/2011/06/to-ran-pa-to-dager-pa-grorud/

Pistolran: http://nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7837627

To ranet: http://www.groruddalen.no/ran-paa-furuset.5000679.html

Et ran: http://www.document.no/2011/09/har-furuset-et-ufortjent-darlig-rykte/

To ran:http://www.document.no/2011/09/har-furuset-et-ufortjent-darlig-rykte/

Noen bilbranner i Groruddalen:

http://dittoslo.no/nyheter/ingen-mistenkte-etter-at-11-biler-sto-i-brann-1.6359446

http://www.document.no/2011/05/flere-biler-i-lys-lue-i-groruddalen/

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂