Ryan Gondoh trakasserte en hjemløs tigger da hun brukte N-ordet. Ikke alle er like imponert over hans opptreden. Skjermdump, Daily Mail, ikke kreditert

Ryan Gondoh (23) er fotballspiller for den britiske klubben Wealdstone FC. Da en hjemløs kvinne som tigger på gaten kalte ham gjerrig og brukte N-ordet, ble Gondoh rasende. Så la han ut en video av det som skjedde på Twitter.

Det er mulig Gondoh forventet sympati, siden han hadde blitt omtalt på en måte han oppfattet som rasistisk. For den unge kvinnen brukte det ulovlige ordet som begynner på N.

Gondoh reagerte med å skjelle ut den hjemløse kvinnen, og sparke koppen med småmynter overende. Deretter returnerte han, og sa han kom for å be om unnskyldning. Men unnskyldningen besto i å dynke den hjemløse kvinnen med vann.

Etter at videoen han la ut på Twitter gikk viralt, og hadde blitt sett 200.000 ganger, følte Gondoh seg tvunget til å sette sin Twitter-konto som privat. Forklaringen skal være at han ble utsatt for en strøm av rasistisk hets etter å ha delt videoen hvor han trakasserer en forsvarsløs og trolig forvirret hjemløs kvinne.

På videoen kan man se Gondoh ta kontakt med den hjemløse kvinnen, som ser nokså ung ut på bildene.

It shows Mr Gondoh approaching the female beggar outside the station entrance, as he repeatedly asks: ‘What did you call me?’ before replies ‘I called you greedy, darling.’

To which he responds: ‘No, what else did you call me?’

She denies calling him anything else, but he insists: ‘No, you called me a black c***, you little tramp. Didn’t you?’

Kvinnen sitter på noen aviser rett på det våte fortauet. Hun innrømmer etter hvert at hun nok har brukt et stygt ord.

She eventually admits it and says: ‘Yes, I did. You’re a n*****.’

Shocked, he asks: ‘I’m a what?’

She then sings: ‘N***** n*****, pull the trigger.’

Gondoh spør videre hvor mye hun vil ha, hun svarer at hun vil ha et sted å sove. Etter litt frem og tilbake sparker Gondoh koppen med småpenger utover gaten. Så kommer han tilbake litt senere og dynker den unge damen i vann.

Videoen som er sett over 200.000 ganger er fjernet, men noen har lastet den ned.
Gondoh er ikke en toppspiller som tjener millioner av kroner i uka. Men maktforholdet mellom den unge fotballspilleren  og den hjemløse tiggeren burde være åpenbar. Derfor blir Gondoh’s handlinger stort sett møtt med avsky.

Selv beskriver han reaksjonene som «rasistisk hets», men etter å ha lest en god del kommentarer på ulike sosiale medier er det nokså klart at de fleste reagerer på hvor ufyselig hans opptreden er.

Som noen av kommentarene under videoen:

Harass someone until they call you name, then torment them for doing it. Nice.

Ohh she called me mean name and offended my Weak self esteem. Imagine lowering yourself to this guy and harassing some homeless chick.

A homeless petty woman can call me anything she likes, I would still buy her a coffee and a little smile, but some people have no class.

The first time wasn’t enough for him, I love when blacks talk about «white fragility» when they respond like this to a word.

Racist black man chases homeless white woman for internet fame. What a hero!

Men Gondoh får også mye støtte av folk som mener den hjemløse kvinnen fortjente det. Noen påstår at hun fortjener å være hjemløs, siden hun er rasist. Andre foreslår røffere behandling:

Shoulda recreated Rooneys volley against Newcastle with her head.

Personlig finner jeg hele opptrinnet fullstendig usmakelig. Det er ikke Gondoh som er sårbar og undertrykt her. Hvem har vel ikke møtt på en hjemløs uten særlige manerer? Man kan vel ikke reagere på en slik måte, hvis man har et snev av dannelse?

Men i vår woke verden så er det den hvite, hjemløse tiggeren som undertrykker den stakkars, mørkhudede mannen som åpenbart er mer «privilegert» enn kvinnen.

At den unge kvinnen fremstår som forvirret, og muligens lider av mentale problemer, gjør etter min mening saken langt verre. Som noen av kommentaren fremhevet av Daily Mail påpeker:

It’s a shame you’ve gone about it by using misogynistic slurs and physically threatening a homeless person who is obviously not right in the head.

You both dehumanised each other, a sad sad scene.

Antirasisme i praksis.

Daily Mail

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.