Foto: Adam Nadel

Lara Pullman bestemte seg for å teste ut reaksjonene på newyorkere og tok på seg den røde «make America great again» (Maga) capsen på t-banen. Det er kaldt i New York om dagen og Laras røde caps var godt synlig i havet av mørkeblå luer. Da hun satte seg ned på setet, reiste de to personene på hver side av henne seg umiddelbart opp i protest og flyttet seg til en annen plass i t-banevognen. En annen passasjer i dress kommenterte strengt at det var risikabelt å ha på seg en slik caps:

“It’s a ballsy move wearing that here,” says a suited man sternly, getting off the train.

Capsen ble et enda sterkere symbol på det delte Amerika etter «the Covington incident” i Washington i forrige måned. Katolske tenåringsgutter ble i en storm på sosiale medier anklaget for å ha trakassert Nathan Phillips som har indiansk bakgrunn. Andre forteller om en Nathan Phillips som provoserende kom bort og spilte tromme midt i fleisen på en av guttene.

Hele videoen, som gikk viralt, er på nesten to timer. Den viser et helt annet bilde av situasjonen, mener mange:

Saken er alvorlig fordi det er blitt oppfordret til drap på guttene.

 

Alyssa Milano, en liberal aktivist og skuespiller som er født i New York, tvitret at den røde Maga-capsen var den nye hvite hetten: 

“red Maga hat is the new white hood” — en referanse til Ku Klux Klan.

Dette sparket igang en rasende debatt om hvorvidt capsene er patriotiske eller et symbol for rasisme. Journalist Lara Pullman tok engstelig på seg Maga-capsen midt i New York for å finne ut hvordan folk ville reagere. Det ble en sterk opplevelse med tilrop, spytting og iskalde blikk:

In Times Square I pull it on anxiously. The double takes from passing strangers start immediately as I head for Greenwich Village.

In Washington Square Park — the beating heart of progressive New York — the hippie-ish man who usually sells anti-Trump tat seems to have stayed home because of the cold. His customers have not: people scowl, tut and shake their heads in disgust at my headgear.

“F*** off. I have nothing to f****** say to you,” a man snarls when I try to talk to him. Another spits near my feet as he storms past. I feel alarmed and guilty for sparking such visceral rage.

“You’re not serious with that, are you?” asks an old lady gawping at my cap. I explain. “This is not a good neighbourhood to wear such a symbol of a tyrant we’re desperate to get rid of,” she warns.

Two young students — the New York University campus is nearby — shout at me: “Maga! What the hell?”

“That’s a very out and proud symbol of white supremacy,” says Mireyah Davis, 19, after I reveal that I’m a journalist. “I felt especially offended seeing a woman wearing that hat.”

Another young woman tells me she has no problem with Trump supporters per se; only Trump supporters who sport this cap: “They are racist bigots who hate people of colour and now have permission to say so in this choice of accessory.”

En mørkhudet kvinne stanser Lara. Maga-capsen var for henne blitt et symbol for rasisme og at Amerika ble bygget av slaveri. Hvis Lara hadde på seg capsen, så var hun en rasist:

“I think you’re racist. That hat reminds me that America was built off slavery and that some people would go back to that way of living if they could,” she says.

When I explain why I’m wearing it, she admits with a laugh: “My friend said he wanted to punch you when we saw you.”

«Covington» er allerede blitt et landemerke i Amerikas verdikrig. Men de fleste vil bare se det som bekrefter det de allerede mener, skriver Pullman:

In a video clip that went viral, Maga-wearing boys from Covington Catholic High School in Kentucky apparently taunt a Native American while taking part in a pro-life march in Washington. After they had been torn apart online, footage emerged showing them — and the Native American — being taunted by black members of a fringe religious group. It appears that viewers see what they want to see.

Etter en lang dag i Maga-caps føler Lara Pullman seg helt utslitt. Hun har aldri følt seg så totalt foraktet. Men hun kaster ikke capsen – for New York er ikke Amerika, skriver hun, og den kan komme til nytte når hun beveger mot Trump-land:

After a day in a Maga cap I’m utterly drained. Never have I felt so universally loathed. I take off the hat, pull on my beanie and step into the storm, mightily relieved to sink back into anonymity. But I don’t throw it away. New York is not America — it might be useful when I head into Trump country.

The Sunday Times

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂