I flere uker har en ungdomsgjeng terrorisert barn og unge på Grefsen og Kjelsås i Oslo. Det er «redsel og frykt» blant foreldre i det idylliske boligområdet, skriver Nordre Aker Budstikke.

Det har vært gjentatte episoder i området, for tre uker siden meldte Document at to jenter på elleve år ble truet og ranet på Kjelsås. Politiet mente det ikke var en sak for dem, og gjorde ikke forsøk på å finne gjerningspersonene.

Forrige lørdag ble flere ungdommer sparket og utsatt for trusler. 10-15 personer hadde status som mistenkt etter hendelsen, men politiet fikk bare tak i to av dem. De to 13-åringene ble bortvist fra stedet, skrev Nordre Aker Budstikke.

Mandagen etter ble ei jente tidlig i tenårene utsatt for vold i form av slag eller lignende, ifølge politiet.

De likte heller ikke atferden til flere unge gutter i området og opplyste at de ville opprette sak.

Én ung gutt i starten av tenårene ble kjørt hjem til foresatte, og to jevnaldrende ble bortvist fra området.

Document erfarer at gjengen består av 15-20 gutter i alderen 13 til 18 år. De skal være tilreisende fra andre bydeler, en gruppe fra Grünerløkka.

En kvinne som bor i området gir i en facebook-tråd et innblikk i hva som foregår i bydel Nordre Aker:

Vi samarbeider med Politiet, vi har egne vaktgrupper, gjenopplivet korona-stengte Natteravn-program, dialog med offentlige etater i nabobydelene Sagene, Tåsen og Løkka ++ (ene pøbelgjengen kommet fra Løkka).

Og på torsdag var det allmøte med foreldre og hele 3 ulike spesialenheter som jobber med ungdom, vold og rus i Oslo. Barnevernet er også koblet inn, da flere av disse ungdommene har både våpen og angriper med kniv og spark når de raner småjenter på trikken eller i gata de bor i. Gjengen selger også narkotika, de tilbyr til både bestemødre og småunger.

Før påsken måtte min voksne datter gå i mellom og hjelpe 2 småjenter på trikken hjem da de ble angrepet av guttegjengen som kom ombord på Storo. Hun ringe også Politiet og bad om assistanse. En voksen mann med barn på fanget grep IKKE inn, da folk er redd for sin egen sikkerhet. Barnet på fanget hold seg for ørene og var livredd. Tipper faren ikke ville skremme barnet ved å gripe inn.

[…]

På grunn av personvern (og sikkerhetshensyn og represalier mot våre barn) navngis ikke disse «besøkende» gjengene fra Løkka og oppover Groruddalen i åpne fora.

Barn og ungdom på Grefsen og Kjelsås er vant til et stille og rolig bomiljø, så disse gjengene som nå kommer på besøk får testa hvor raskt våre ungdommer løper når de blir jaget med macheter og balltre. Flaks mange driver med idrett oppi her, en mager trøst.

Også lokalavisen skriver at flere beboere «har gått sammen om å holde ekstra vakt i området. Det skjer blant annet i form av at de har blitt enige om å gå oppsynsrunder ved særlig utsatte steder.»

Pressesjef Unni Turid Grøndal ved Oslo politidistrikt bedyrer at politiet tar sakene på alvor, og «har fokus på området og hendelsene»:

Forebyggende er sterkt inne, og vi har dialog med foresatte og andre, i tillegg til etterforskning.

Når Nordre Aker Budstikke ber politiet beskrive situasjonen på Grefsen og Kjelsås, svarer Grøndal slik:

– Vi ser at det er utfordringer i området per nå og har derfor fokus på det. Vi jobber forebyggende i alle bydeler i Oslo, men er til stede i dette området så mye vi har mulighet til. Politiet etterforsker de sakene som er anmeldt, svarer Oslo-politiets pressesjef i en e-post.

– Hvordan har politiets tilstedeværelse på Kjelsås vært etter at dere den første helgen sa at dere ville økte tilstedeværelsen?

– Politiet har fokus på området og patruljerer området så mye vi har mulighet til, skriver Grøndal.

Når det gjelder unge under kriminell lavalder kan det fort bli mye «bekymring»:

– Saken kan anmeldes, og vurderes for etterforskning-avhør, varsling av foreldre og det skrives bekymringsmelding til lokalt barnevern. Er politiet bekymret, gjennomføres det en bekymringssamtale av ungdommen med foreldre til stede.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.