Nytt

Stavanger.

Gutter ned i 10-års alder raner tilfeldige ofre på åpen gate midt i Stavanger sentrum. Minst 19 «unge gutter» er koblet til ett eller flere ran det siste halvåret.

Åtte ungdommer har har levert anmeldelse om at de har blitt ranet i Stavanger, men politiet regner med at det er store mørketall.

– Dette kan vi absolutt ikke akseptere. I dag er det ungdommer som er redde for å ta på seg dyre klær fordi de frykter å bli ranet. Flere ungdommer sier til oss at de er engstelige for å oppholde seg i sentrum, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth, som er leder for forebyggende avsnitt i Stavanger, til Stavanger Aftenblad.

De fleste ranene har funnet sted i Stavanger sentrum, men også noen i andre bydeler. Under to av ranene er det uøvd vold.

– Gruppen vi er spesielt bekymret for begynte med hærverk, og så har det utviklet seg til vold og ran, sier Rotseth til TV 2.

Politiet har identifisert 19 ranere, de fleste mellom 12 og 15 år, men noen så unge som 10 år.

– Politiet ser svært alvorlig på ranstrenden, og vi håper foreldre, skoler, kommune og ungdommer vil spille på lag med oss for å få en slutt på dette, skriver Sør-Vest politidistrikt på Facebook.

Ranerne truer til seg dyre merkeklær, sko, belter og airpods fra andre ungdommer.

Ingen straff

Siden ranerne er unge har ingen av dem fått noen form for straff. «Det er vanskelig å jobbe med dem», sier politioverbetjent Rotseth. De som er under kriminell lavalder henvises til barnevernet.

Ranernes modus er å flokke seg rundt ofrene og late som om de bare tuller.

Politiet har snakket med ungdommer som nå er livredde for å bli utsatt for guttegjengen.

– De sier de ikke våger å gå i sentrum, og de er redde for å ta på seg merkeklær. De får foreldrene sine til å kjøre de dit de skal og hente de etterpå, sier Rotseth.

Politiet er opptatt av at foreldre i Stavanger-området er klar over hva som foregår, oppfordrer dem til å spørre barna hvor de har fått merkeklærne sine fra, eller hvordan de har mistet dem.