Kombinasjonen kniv og maskering øker risikoen for at noe enda mer alvorlig kan skje. Foto: Politiet

For annen gang på to måneder må politiet i Stavanger gå ut og advare mot ungdom som maskerer seg og raner barn, sogar med kniv. Ranerne er under den kriminelle lavalder og det er lite politiet kan gjøre.

Gjerningsmennene er fra 13-15 år, og har truet barn og ungdommer til taushet, blant annet ved bruk av kniv.

– Vi har en utfordring i samfunnet med at ungdommer raner unge mennesker. De er veldige unge, og flere av de er barn som ennå ikke har begynt på ungdomsskolen. Dette er alvorlig, sier Kathrine Sæland Rotseth, leder for forebyggende avsnitt i Stavanger.

Etter at politiet første gang gikk ut fikk de flere tips om og fra barn som var blitt ranet, men ikke hadde turt å anmelde forholdet.

Politiet sier det førte til at de fikk løst flere saker.

Rotseth sier det var flere foreldre som tok kontakt forrige gang de gikk ut med advarselen. Det gjorde at de fikk løst flere saker.

Det er et forhold hverken politiet eller TV2 nevner: Foreldrene til ranerne. Siden de er under den kriminelle lavalder, er foreldrenes ansvar som verger rette instans for politiet.

Men det står ikke noe om foreldrene til ranerne.

Hvor er politiske myndigheter? Det er ingen tvil om at politiet ser alvorlig på hva barn utsettes for.

– Vi er overbevist om at det skjer mer enn det vi får med oss. Slik vi har oppfattet det, er det mange barn som blir truet til stillhet om at de har blitt ranet. De er livredde for å fortelle hva som har skjedd, utdyper hun.

Det er særlig ett ran som var særskilt grovt.

– I den ene saken ble det brukt en kniv. Når ungdommer, som så vidt har begynt på ungdomsskolen, begynner å rane med kniv, da er det alvorlig, forklarer hun.

Slik politiet beskriver utviklingen høres det ut som den er ute av kontroll. TV2 kunne bidratt ved å spørre hvem barneranerne er, det vet politiet, men det er ikke sikkert de får lov å si det og det er ikke sikkert TV2 ønsker å vite.

 

 

Politiet roper varsku igjen: – De er så ekstremt unge til å utføre noe så alvorlig

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.