Unge ranere sprer frykt i flere norske byer. Ofrene er andre unge, og ranerne er ute etter kostbare eiendeler.

– De raner primært dyre gjenstander som de er interessert i selv. Det kan være mobiler, dyre jakker, høretelefoner eller andre ting som er attraktive å stjele, sier Harald Hollerud til NRK.

Hollerud er etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon. Dette er en av byene som opplever en eksplosjon i antallet ran begått av mindreårige. Ungdom under 18 år sto bak hele åtte ran i september og oktober.

– Utviklingen er alvorlig. Både med tanke på dem som er utsatt, men også fordi det sprer en enorm frykt blant unge, sier Hollerud.

Ungdom vegrer seg fra å vitne til politiet av frykt for represalier.

– Når vi spør, tør de ikke si hvem som er involvert eller hvem som har utført handlingen. Ofte får vi heller ikke høre om episoder før lenge i etterkant, sier Johanne Benitez Nilsen, som jobber med kriminalitetsforebygging i Kristiansand kommune.

Totalt i år er 17 ran begått av mindreårige, mot 4 i fjor. Ofrene er som regel andre mindreårige.

Ranene inkluderer ofte vold mot ofrene. Foreldre uttrykker bekymring, og ønsker ikke at barna skal bevege seg alene ute.

Også i Bergen

Bergen opplever også en økning i ungdomsran. Det startet i sommer, med fire-fem tilfeller, ifølge stasjonssjef Lars Martin Lothe ved politistasjonen i sentrum.

– Vi har en klar opplevelse av at det er flere hendelser der unge mennesker har truet og fratatt andre unge mennesker verdifulle gjenstander. For eksempel sko, klær og vesker, sier Lothe.

De fleste hendelsene er oppklart. Men siden ranerne er mindreårige blir straffene svært milde, ofte kun bekymringssamtaler med foreldrene.

Lothe mener prisøkningen på klær og sko kan være en forklaring.

– Klær og sko har blitt dyrere og det er større økonomiske forskjeller blant folk enn før. Det kan synes som en lettvint måte å skaffe seg noe du ikke har råd til å skaffe deg på lovlig vis, tror Lothe.

Men forklaringen virker noe merkelig, siden Oslo, Stavanger og Tromsø har opplevd nedgang i ungdomsran. Prisene er vel stort sett på det samme nivået over hele Norge.

Nilsen råder foreldrene til å være mer oppmerksomme.

– Spør ungdommen hvem de er sammen med og hva som skjer. Ta gjerne en telefon i løpet av kvelden for å følge med. Vi foreldre kan være veldig naive, sier Nilsen.

NRK utdyper ikke hva slags type ungdommer det er som begår disse ranene.

Les også:

Politiet: Rundt 50 ungdommer lager opptøyer på Furuset i Oslo

Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.