Politiet i Oslo har i høst vært nødt til å kalle inn politifolk fra andre deler av Norge for å kunne utføre sine oppgaver.

På tross av gjentatte påstander om at Oslo er en «trygg by» har antallet voldsanmeldelser blant personer mellom 10 og 17 år i Oslo skutt i været i 2023. Dette viser tall fra Oslo politidistrikt.

«Vi ser at voldsutøverne blir yngre og volden grovere. Særlig bekymret er vi over den drastiske økningen på anmeldelser av voldsutøvere under 15 år». Dette kommenterer Hanne Finanger, leder for forebyggende seksjon i enhet øst i Oslo politidistrikt.

Dessverre er disse problemene ikke begrenset til hovedstadsregionen. Flere steder i landet merker nå økende ungdomskriminalitet. Dette melder avisen VG.

Mandag i forrige uke ble en politibetjent slått i hodet av en ungdom på Sartor senter, vest for Bergen sentrum.

«Den respektløsheten og lovløsheten vi ser nå, er noe vi aldri har opplevd tidligere», sier Politistasjonssjef for Askøy og Øygarden, Sven Erik Midthjell.

Lovbruddene de ser er alt fra skadeverk og tyverier til ran og trusler med kniv. Straffesaker blant mindreårige har økt betydelig fra i fjor til i år i deres område.

«Dette gjelder spesielt i aldersgruppen 12–15 år», kommenterer Morten Ørn, politileder i Bergen, Askøy og Øygården, til VG. Akkurat det mener politiet er uvanlig.

Så langt i år har de hatt 335 saker i denne kategorien i Askøy og Øygarden. I samme tidsrom i fjor var tallet kun 142. Dette tilsvarer en økning på 136 prosent.

Bergen har også merket en betydelig økning. «Vi ser at det er ganske grenseløst. Mange ser ikke forskjell på rett og galt», sier Ørn i Bergen.

I Agder melder også politiet om en markant økning i unge som begår tyverier, ran, truer eller tyr til vold.

Fra 2020 til 2022 steg antallet anmeldelser med 46 prosent. Per nå ligger 2023-tallene an til å bli enda høyere.

Politiet i Bergen og Agder påpeker dessuten at det er store mørketall.

«En del av disse ungdommene sprer ganske mye frykt i ungdoms- og barnemiljøene. Dermed er det ikke så mye som kommer videre til oss», påpeker Ørn i Bergen.

Hvorfor denne økningen har funnet sted, er vanskelig å vite helt sikkert for politiet. De opplever at det er mer grenseløs atferd hos noen. Disse atferdsproblemene ser de igjen i kriminaliteten.

«Det bekymrer oss selvfølgelig. Vi må bry oss om ungdommen», sier Monica Mørk, tjenesteenhetsleder hos Bergen Vest politistasjon.

Politiet er nå i gang med en kampanje for akkurat dette.

«Den går ut på at vi går ut til skoler og samarbeidspartnere som jobber med barn og ungdom for å prøve å bevisstgjøre ungdom på at det er faktisk ikke lov å stjele», sier Morten Ørn.

Mange av de unge politiet møter på tror at alderen forhindrer dem i å få konsekvenser. Dette er feil, understreker politiet.

De kriminelle handlingene kan føre til blant annet tett oppfølging av barnevern, pågripelse av politiet og avhør.

Morten Ørn håper også foreldre kan ta tak i det, og innse sitt ansvar i situasjonen.

Volden sprer seg også i skolene. Elever slår, sparker, biter og truer ansatte og elever. Norske kommuner kjøper kurs av private selskaper for at de ansatte skal lære å takle en tøffere hverdag.

Antall saker om utagerende oppførsel øker mest i grunnskolen og aldersgruppen 6–12 år, skriver Oslo kommune i en e-post til NRK.

Raymond Johansen erklærer Oslo for rasismefri sone. Også for etniske nordmenn?

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.