NTB

I 2023 ble det anmeldt 328.000 lovbrudd her i landet. Det er en økning på 7,7 prosent fra året før. Samtidig blir flere anmeldt for vold og mishandling.

Anmeldelsene for vold og mishandling økte til 37.000, opp fra 6,3 til 6,7 per 1000 innbyggere.

Økningen gjelder nesten alle typer vold- og mishandlingslovbrudd, kroppskrenkelser, kroppsskader, trusler, ran og utpressing og hensynsløs atferd og personforfølgelse.

Ran og utpressing økte med hele 50 prosent, en oppgang på 640 saker, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det ble registrert flere ofre for vold og mishandling i alle aldersgrupper i 2023, men med en betydelig økning blant ungdom og unge voksne.

Tyverisakene utgjør også en stor del av økningen i antall anmeldelser. Totalt ble det registrert 111.600 tyverianmeldelser, 11.900 flere enn året før. Tyverier fra butikker og andre virksomheter økte mest, med 23.400 butikktyverier, en økning på 25 prosent.

– Økningen i tyverianmeldelsene tilsvarer halvparten av den totale oppgangen i anmeldte lovbrudd fra 2022. Sett i forhold til befolkningsveksten er omfanget mer enn reversert etter nedgangen i pandemiårene, og det høyeste siden 2015, sier seniorrådgiver Susanne Fjelldalen i SSB.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.