Aldri før har Oslo-politiet fått så mange voldsanmeldelser. Dette melder NRK.

Ferske tall fra Oslo-politiet viser at det ble anmeldt rundt 8.000 tilfeller av vold i Oslo, Asker og Bærum i fjor. Det er 430 flere enn året før.

Tallene er rekordhøye. «Det er vi bekymret for», kommenterer Grete Lien Metlid, leder for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt.

Den største økningen i 2023 gjaldt trusler. Oslo-politiet fikk nær 1800 slike anmeldelser – 13 prosent flere enn året før.

I fjor ble 50 personer forsøkt drept i Oslo, Asker og Bærum, 21 flere enn året før.

Dette bekymrer også polititoppen.

«Antallet drapsforsøk lå høyt gjennom hele året, og det økte betydelig fra året før, men også de foregående årene».

Ifølge Metlid er en del av forklaringen personkonflikter eller konflikter i ungdomsmiljøer eller kriminelle miljøer.

Voldelige ungdommer er «kanskje den største utfordringen» Oslo har, sier byrådslederen

Oslos byrådsleder «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å bekjempe økende kriminalitet

Politiet ser også at unge har med seg kniv og bruker den. Da kan konflikter som har startet på grunn av en bagatell, bli mye verre.

«Vi er bekymret for unge som bruker kniv. Hvor man kanskje har lav terskel for bruk av vold, og ting kan eskalere og vi får alvorlige saker», uttaler Grete Lien Metlid til NRK.

Metlid er særlig betenkt over økningen av vold blant unge, og unge som begår ran. «Vi vet at det er store konsekvenser for de som ranes. Man mister tryggheten».

Antall volds- og ransanmeldelser med våpen involvert har også økt kraftig.

Kriminolog om innvandrer­kriminalitet: – Dette handler om fattigdom. Arbeider­klassen har blitt svart.

Drapssaker i Norge i 2024

At det blir stadig flere voldsanmeldelser i Oslo, betyr ikke nødvendigvis at folk har blitt mer voldelige, mener derimot forsker Nina Jon ved Politihøgskolen. Hun tror at økningen skyldes at flere mennesker anmelder vold, og at «dette er positivt».

«Som forsker på Politihøgskolen er mitt utgangspunkt at det norske samfunnet er langt mindre voldelig i dag enn det var for en del tiår tilbake», hevder kriminolog Nina Jon.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.