Politiet på Sinsen i Oslo etter en av helgens skyteepisoder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Politiet i Oslo har stort fokus på den utstrakte våpenbruken i hovedstaden, og er bekymret for at særlig unge personer bærer våpen.

Det har i senere tid vært en lang rekke oppslag i mediene om væpner vold her i landet, ikke minst i Oslo.

Som regel er et snakk om kniv (ofte omtalt som «stikkvåpen» eller endog «spiss gjenstand»). Men også bruk av skytevåpen forekommer nå rett som det er.

Søndag kveld var det to skyteepisoder i Oslo på under tre timer: en på Sinsen og en utenfor Arkaden i Karl Johans gate. Ingen er pågrepet i forbindelse med skytingene. Se også artikkel under.

På Karl Johans gate var det et voksent ektepar som ble overfalt av en gjeng ungdommer, og det ble avfyrt skudd. Ekteparet var på vei til Oslo S for å ta tog. Ingen ble skadet, men det var bare noen centimeter unna at mannen ble truffet av skuddet.

– Jeg føler meg ikke trygg i Oslo lenger, sier mannen, ifølge NRK.

Politiet opplyser at de tar utviklingen på alvor:

– Våpenbruk er generelt noe vi har stort fokus på. Uavhengig av gårsdagens to skyteepisoder jobber vi målrettet mot tilgangen på både skytevåpen og bruken av kniv i forbindelse med voldshendelser, sier Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, til NTB mandag formiddag.

NTB- Stian Drake melder om saken.

– Selv om vi hadde to skyteepisoder i går, så ser vi at det så langt i år er færre skyteepisoder i Oslo enn i fjor. Det har vært rundt halvparten så mange, men det er uansett svært alvorlig når det skytes, sier Metlid.

Unge involvert

Politiinspektøren sier videre at det ikke er ukjent for dem at kriminelle miljøer har tilgang på skytevåpen. Majoriteten av skytevåpnene som beslaglegges, er pistoler eller revolvere.

I tillegg er det flere unge personer som velger å bære våpen, inkludert kniv, når de beveger seg rundt i byen.

– Vi er særlig bekymret for økning i vold og bruk av kniv blant de unge.

Metlid forklarer at voldssakene og bruk av våpen kan få konsekvenser som kan prege unge over lang tid og får store konsekvenser.

– Livet kan fort snus for dem som er involvert i sånne saker.

Hun understreker at de aller fleste av dagens unge i Oslo ikke er involvert i kriminalitet, men forteller at de også ser gjengangere blant de involverte og de alvorlige sakene.

– Hver eneste sak er en for mye, så når vi ser slike hendelser som søndag, så kraftsamler vi, sier Metlid.

Opptatt av samarbeid

Til slutt sier politiinspektøren at arbeidet mot unge kriminelle i hovedstaden ikke er et arbeid som politiet kan gjøre alene.

– Vi har en tydelig rolle med å etterforske sakene. Men det er viktig med bred innsats fra flere og at dette arbeidet må starte tidlig – ofte ned mot barneskole- og ungdomsskolenivå, sier Metlid.

Politiet legger i de aller fleste tilfeller lokk på hvilke grupper som er gjengangere i slike saker.

Document har ved en rekke anledninger erfart at det gjerne er snakk om gjenger av innvandrerungdom. Som oftest er i de konflikt med hverandre, men også andre og helt uteforstående kan bli utsatt for deres vold. Som ekteparet på Karl Johan i helgen.

Det skal ofte bagateller til for å pådra seg aggresjon fra slike grupper, et «feil» blikk eller en tilfeldig kommentar kan være nok.

Les også:  

To skyteepisoder på åpen gate: – Oslo er en trygg by, sier den nye byrådslederen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.