Politiet er på plass etter helgens skyteepisode på Grønland i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

22 ganger har det vært skyting i Oslo så langt i år.  Tre personer er drept, elleve skadd. Det viser en gjennomgang av hendelser der våpen er avfyrt i hovedstaden.

Året 2022 har vært preget av mange oppslag om skyteepisoder i Oslo. Den seneste fant sted nå i helgen, da en person ble skutt og drept på Grønland, øst i byens sentrum.

Avisa Oslo  (abonnement) har foretatt en gjennomgang av alle hendelsene. Avisen skriver at i en del tilfelle ønsker ikke skuddskadede personer å avgi forklaring til politiet. Det gjør at politiet mistenker oppgjør mellom kriminelle.

Oversikten en viser at et flertall av hendelsene har funnet sted i østlige deler av Oslo, til dels i østlige deler av sentrum/sentrumsnære strøk.

Listen over åsteder ser slik ut:

Vestli, Grønland, sentrum, Grønland, sentrum, Grønland, Mortensrud, Trosterud, Kjelsås, Ensjø, sentrum, Grünerløkka, Torshov, Torshov, Kampen, Prinsdal, Torshov, Frogner, Tøyen, Torshov, Furuset, Grønland. 

Til sammen er tre personer drept og elleve skadd i disse skyteepisodene.

De fleste av de nevnte områdene har i en årrekke vært preget av en del gjeng-kriminalitet, selv om dette ikke er forklaringen bak samtlige av årets skytehendelser.

I tillegg til våpenbruken som er beskrevet, opplyser Avisa Oslo at politiet har avfyrt varselskudd ved to anledninger, en gang på E-18 nær Bygdøy og en gang ved Grønland.

Politiet er ekstra på vakt i såkalte utsatte områder

– Vi setter inn masse ressurser, og vi må etterforske bredt og forhindre at det skjer igjen, og samarbeide med andre, spesielt Oslo kommune. Mange aktører har et ansvar for å bidra til at byen fremover også blir en trygg by å ferdes i, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen til Avisa Oslo, i etterkant av søndagens drap på Grønland.

– Vi har bestemt oss for å styrke innsatsen mot kriminelle miljøer. Vi skal bli bedre på kunnskap og etterretning, være mer synlig, og har satt av dedikerte ressurser som er ute og kjører i områder som er spesielt utsatt, legger han til.

Såkalte utsatte områder er normalt noe som forbindes med innvandrerdominerte strøk i Sverige, med sosiale problemer, utenforskap, klaner, gjengmiljøer og høy kriminalitet av ulike typer. Nå benyttes altså begrepet også av politiet i Oslo.

Lokalpolitikere bekymret

Torshov er et av områdene øst i byen der det har vært en del slike hendelser i år.  Sagene Høyre er svært bekymret over utviklingen, og ber nå om et hastemøte med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og avtroppende politimester Beate Gangås.

– Dette er en helt uholdbar utvikling som vi ikke lenger kan akseptere. Vi ber nå justisminister Mehl og politimester Gangås om å komme på banen med konkrete strakstiltak for å sikre trygghet i bydelen, uttalte Jonas Økland, leder i Sagene Høyre, til Sagene Avis.

Les også: 

Politiet: Mulig hevnmotiv bak drapet på Grønland i Oslo

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.