Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Etter de mange skyteepisodene i Oslo i senere tid kommer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) igjen på banen,  og forsikrer om at byen er trygg. Men han er ikke fullt så kategorisk som før.

Det har vært flere skyteepisoder i Oslo de siste månedene, senest i helgen ved Nationaltheatret. Mange av hendelsene har funnet sted i områder der folk ferdes, og det er bare tilfeldigheter som gjør at ikke utenforstående er blitt skadet.

Document har omtalt mange av disse skytingene, hendelser som har skapt mye frykt omkring i hovedstaden.

Byrådsleder Raymond Johansen forteller at også han er bekymret over situasjonen.

– Vi skal ikke ha det sånn at det skytes i det offentlige rom, sier Johansen til VG.

To menn i 30- og 40-årene ble alvorlig skadd i helgens skyteepisode, som skjedde ved Nationaltheatret i halv ett-tiden natt til søndag.

– Det er ikke tvil om at mange som er i nærheten, føler seg redde og har angst som følge av dette, sier Johansen.

En mann i 20-årene er pågrepet, siktet for medvirkning til drapsforsøk. To andre personer er siktet og etterlyst både nasjonalt og internasjonalt. De involverte er kjent for politiet fra før av, og skal ha vært sentrale i den kriminelle innvandrergjengen Young Guns.

Raymond Johansen har følgende analyse av situasjonen:

– Jeg pleier å si at det farligste å være i Oslo er kriminell. De aller fleste hendelsene er knyttet til interne oppgjør i de kriminelle miljøene, også det som skjedde i helgen. Det betyr ikke at det er mindre skremmende.

Han legger til:

– Oslo skal være en trygg by og er en trygg by, men det å være kriminell er utrygt, sier byrådslederen.

Tidligere har budskapet kategorisk vært at Oslo ER en trygg by. Nå er dette noe moderert, og det er tilføyd en ambisjon om at byen også SKAL VÆRE trygg.

Denne tryggheten mener han skal sikres slik:

– Vi må sørge for at det er nok politiressurser. Oslo er i en helt unik situasjon sammenlignet med alle andre steder i Norge, sier han.

Johansen sier ikke når dette skal skje, hvilke konkrete planer som foreligger, og hvor store ekstraressurser det er snakk om å få på banen.

Spørsmålet er om dette nokså vage og uforpliktende løftet fra Ap´s byrådsleder er tilstrekkelig til å gjenoppbygge Oslo-befolkningens følelse av å kunne ferdes trygt i sin by.

Dette har byrådslederen tidligere sagt om tryggheten, i kjølvannet av all skytingen:

Raymond Johansen om 22 skyteepisoder i Oslo i år: – Selvfølgelig er Oslo en trygg by

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.