Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Byrådslederen synes ikke lenger Oslo er en like trygg by. Han ble sjokkert da det ble brukt automatvåpen i ren gangsterstil på Furuset tirsdag. De færreste forbinder slikt med trygghet.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har tidligere uttrykt at Oslo er en «trygg by», noe Document har omtalt ved flere anledninger. Se sak under.

Nå har han imidlertid justert sin oppfatning noe, melder NRK:

– Jeg er helt sjokkert. Hva i all verdens land og rike er det som foregår? En AK-47 rundt Ikea på Furuset?

Det sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etter tirsdagens skyting på en parkeringsplass ved Ikea på Furuset.

– I åpningstiden, masse mennesker rundt, et slikt våpen og skyter ut i rene Chicago-stilen … Dette er helt uakseptabelt. Veldig bra at politiet har tatt gjerningsmannen veldig raskt.

Han ble informert om skytingen på parkeringsplassen av politiet tirsdag kveld, beretter NRK.

– Det er en person som er godt kjent av politiet og som har en lang historikk bak seg. Bra at de tar ham, sier Johansen.

Skjøt med AK-47 automatgevær

Like etter klokken 20 tirsdag ble politiet varslet om skyting på den travle parkeringsplassen ved Ikea på Furuset i Oslo. Her er det vanligvis stor trafikk av kunder på dette tidspunktet, ofte familier.

Meldingen gikk ut på at det ble skutt mot en bil som stod parkert på parkeringsplassen. To biler kjørte deretter i hver sin retning.

Ifølge NRKs opplysninger ble det avfyrt minst fire skudd med en AK-47, som er et tohånds automatgevær.

En mann i 30-årene ble truffet av skudd i beina, ifølge NRKs opplysninger. Politiet opplyser at det ikke dreier seg om alvorlige skader.

Nekter for drapsforsøk

En mann i 40-årene er siktet for drapsforsøk.

Forsvareren hans, Øystein Ola Storrvik, sier til NRK at klienten innrømmer å ha skutt, men nekter for at det er snakk om et drapsforsøk.

Forsvareren opplyser at det skal ha vært en konflikt forut for skytingen.

Raymond sammenligner med gangstertilstandene i Chicago

Raymond Johansens parallell til Chicago er sterk kost. Chicago er USAs tredje største by. I 2020 ble 784 personer drept der.

Det var 274 flere enn året før, ifølge NTB.

Byen, som også blir kalt «the windy city», har en lang historie med vold i moderne tid. Det mange forbinder byen med, er gangsteren Al Capone. Han var en beryktet figur i Chicago i flere år.

Capone var ansvarlig for en rekke mord, men ble aldri dømt for dette. Han ble til slutt fengslet i 1931 for blant annet å ha unnlatt å betale skatt.

Gangsterne i Capones gjeng brukte ofte maskinpistoler. Nå er det automatkarabiner som smeller i det tidligere påstått trygge Oslo.

Les også: 

Raymond: Oslo skal være og er en trygg by

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.