Sahal J. (23) er siktet etter skyteepisoden på Grønland i Oslo sist tirsdag. Fredag ble han varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud.

Sahal er siktet for grov ulovlig bevæpning på offentlig sted, opplyser politiadvokat Maria Weider.

Fredag hasteinnkalte Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) politiet og flere andre aktører om situasjonen på Grønland.

– Folk skal tørre å være der uten å frykte kriminalitet, sa Johansen.

Politiet etterforsker også flere episoder av voldtektsforsøk og uønsket seksuell atferd i Grønlandsområdet sist uke.

Flere siktet

Flere personer ble siktet etter at det ble avfyrt skudd på Grønland tirsdag like etter klokken 19. Det det skal ha oppstått en konfrontasjon mellom flere personer ved Grønland T-banestasjon.

To av de involverte skal ha trukket hvert sitt håndvåpen, før den ene løsnet skudd. Deretter ble de involverte sett løpende fra stedet. Ingen ble skadet.

Mange øyenvitner

Ifølge politiet hadde det vært en konflikt mellom to parter på stedet. Mange ble øyenvitner til det som skjedde, sa politiets innsatsleder Magnus Strande til NTB tirsdag.

– De forklarer at det har vært et håndgemeng mellom tre til fire personer. To av disse skal ha trukket våpen mot hverandre, hvorav den ene har avfyrt skudd.

– Et under at det gikk bra

Innsatslederen på stedet ønsker ikke å konkludere med hva slags våpen som har blitt brukt, men forteller at funn på stedet tyder på at det er blitt brukt en pistol.

– Dette er meget alvorlig og ikke noe vi skal ha i bybildet vårt. At dette har godt bra er et under, sier innsatslederen.

Hendelsen fremstår ikke som tilfeldig, skrev politiet i en pressemelding samme dag.

– Min klient nekter straffskyld og begjærte seg løslatt tidligere i dag. Hvordan han forholder oss til kjennelsen og om det er aktuelt å anke, får vi komme tilbake til, sier 23-åringens forsvarer, advokat Marius Diethrichson.

– Vaterlandsområdet eid av narkotikaselgerne

Politimester Ida Melbo Øystese sa før møtet fredag at de vil ha mer politi på Grønland etter beskrivelsene om at Vaterlandsområdet er eid av narkolangere.

– Vi har god dialog med byrådet og ser fram til møtet. Som ny politimester har jeg varslet at vi skal være mer til stede i gatene, og vi kommer til å trappe opp tilstedeværelsen på Grønland i tiden fremover, sier politimester Ida Melbo Øystese i en epost til NTB.

Bakgrunnen for at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kalte inn til møte var en artikkel i Aftenposten hvor avisen omtalte at Oslo-politiet i et brev til kommunen i januar i år, blant annet skrev at Vaterlandsområdet på Grønland i stor grad er eid av narkotikaselgerne. Politiet skrev også at «Opplevelsen til politiet er at det er krevende for folk uten rusproblemer å oppholde seg i området».

– Jeg ble veldig overrasket da jeg gjennom mediene ble kjent med at det i brev til bydelen i januar ble gitt inntrykk av at politiet har gitt opp området ved Vaterlandsparken på Grønland. Vi har ikke én eneste kvadratmeter å avse til kriminell virksomhet i byen vår. Nå må alle krefter jobbe i samme retning for å få gjort noe med dette området, sa byrådsleder Johansen til NTB fredag.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.