Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) insisterer fortsatt på at det er trygt i Norges hovedstad.

Så langt i år har det vært 22 skyteepisoder i Oslo. To ble drept 25. juni, og forrige helg ble en ung mann skutt og drept på Grønland, skriver Klassekampen.

Johansen, som også under tidligere voldsbølger har gjentatt at «Oslo er en trygg by», er like sikker i sin sak i dag.

– Selvfølgelig er Oslo en trygg by. Den er mest utrygg for dem som er kriminelle. Det er objektivt sant. Men er du i nærheten av en skyting, så føles det ikke sånn. Hver gang det skjer en episode på Holmlia eller et annet sted i Oslo, får jeg spørsmål om Oslo er en trygg by. Tenk hvor dramatisk feil det ville vært å si at det er en utrygg by. Helt banalt sagt, så er det ikke utrygt her. Det betyr ikke at det ikke er mange som føler seg utrygge.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Byrådslederen mener videre at foreldre må ta et større ansvar for at ikke barna deres skal havne i kriminelle miljøer.

– Jeg og Oslo kommune sammen med politiet og de frivillige organisasjonene gjør alt vi kan for at de unge ikke skal havne i kriminelle miljøer. Så antar jeg at de foreldrene som melder ifra, også selv er flinke til å følge opp ungene sine. Å diskutere foreldrenes ansvar er en vanskelig diskusjon. Mange tar den dypt personlig. De sliter og har masse jobb og et stort foreldreansvar. Likevel må det sies, selv om det er ubehagelig å høre det: Har du satt unger til verden, så har du et ansvar.

Raymond Johansen mener det er viktig at politiet nå innfører kvitteringsordning i Oslo (en ordning der politiet blir pålagt å levere en kvittering til den de stopper på gata med informasjon om hvorfor).

Mandag kjører vi ut forsøksordning med kvitteringsordning i Oslo. Det gjør vi blant annet fordi mange med et annet utseende enn majoritetsbefolkningen føler seg forfulgt av politiet, og det går ut over tilliten til politiet.

Han utdyper videre hvorfor dette gjøres.

 Det er en kraftinnsats mot kriminelle miljøer nå. Det pågår en kraftig, nitidig etterforskning, og man har greid å finne og sikte en del av bakmennene. Men så popper det opp nye der det er grobunn for det. Men det gjøres en kraftfull innsats. Politiet jobber med dette natt og dag. Dette med anmeldelser er vesentlig for deres arbeid. Derfor er tilliten så viktig, slik at folk våger å anmelde.

Johansen mener forebygging fortsatt er en viktig del av bildet, selv om situasjonen kan virke akutt.

– Vi spiller på lag med mange. Politiet øker bemanningen i utsatte bydeler. Det kommer en ny politipost på Tøyen og en ny stasjon på Kjelsrud midt i Groruddalen med flere hundre ansatte. Vi satser på jobbsentre på Stovner og Mortensrud, sammen med ungdomsarbeidere som jobber oppsøkende. Vi jobber med bydelene og barnevernet. Selv om vi nå står oppe i noe akutt, må vi fortsatt forebygge, avslutter byrådslederen i Oslo.

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.