Byrådslederen i Oslo har i en tale sist uke tatt et oppgjør med ekstremistiske krefter.

Det første Johansen gjorde, var å angripe den tidligere presidenten i USA, Donald Trump.

– Vi har jo flere eksempler på politikere som bidrar til hatprat internasjonalt. Donald Trumps uttalelser om mexicanere som voldtektsmenn, eller oppfordringen under valgkampen i 2020 om at den fascistiske gruppa Proud Boys skulle «Stand back an stand by» er to veldig sterke eksempler. 6. januar deltok de i stormingen av kongressen der flere mistet livet. Dette må vi som politiske ledere skjønne: Ord betyr noe. Det vi sier kan bli til handling, sier byrådslederen.

Johansen mener psykisk helsevern og et godt samarbeid er viktig for å forhindre terror, skriver Dagsavisen.

– Det er veldig viktig. Jeg er glad for at PST nevner det som en sårbarhet. Det handler også om at folk opplever mangel på tilhørighet og tillit. Folk på utsiden av etablerte fellesskap som skole, utdanning og arbeidsplass. Mange av disse er sårbare for påvirkning, sier Johansen.

– Derfor har vi et ansvar for å skape inkluderende og åpne byer.Vi må sørge for at alle føler seg som en del av et fellesskap. Som kommune gjør vi det blant annet gjennom lavterskeltilbud for å komme i jobb, gjennom helsetjenestene våre og gjennom å senke terskelen for deltakelse i alt fra idrett til kultur, sier han.

Snart klart for Oslo Pride: – Det gleder jeg meg til, sier byrådsleder Raymond Johansen

PST utga nemlig i fjor en egen temarapport som så på sammenhengen mellom ekstremisme og psykiske lidelser, og samhandlingen mellom helsetjenestene, politi og PST.

– Når vi ser at det er flere tilfeller av enkeltpersoner som begår terror, så ser vi nå at det er enkeltpersoner som har psykiske utfordringer, så sier det noe om hvordan vi skal jobbe, sa assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NTB da rapporten ble lansert.

Byrådslederen blir beveget når han snakker om 22. juli terroren.

– For meg er det ikke noe tvil. 22. juli kommer til å være den verste dagen i mitt liv helt til jeg dør. Det var et levende helvete. Det gjør meg fortsatt syk og rasende av å tenke på hva våre unge partifeller måtte gjennomgå den dagen, sa Johansen i sin tale.

– De høyreekstreme og de islamistiske terroristene ser på hverandre som fiender. I virkeligheten er de like, avslutter byrådslederen i Oslo.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.