Mens skatteflyktningene sparer penger på den store utvandringen til Sveits, taper norske kommuner inntekter på flere hundre millioner kroner. 

Det synes byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), lite om.

– Jeg ønsker meg milliardærer som velger å bli. Slik at Oslo kan være en by hvor vi skaper mer og deler bedre, sier Johansen.

Formuesskatten utgjør en stor del av skatteregningen til mange av utflytterne.

Ifølge beregninger utført av Dagens Næringsliv, basert på 2021-ligningen, bidro utflytterne med rundt 300 millioner kroner i formuesskatt til norske kommuner årlig.

Oslo taper alene rundt 100 millioner kroner på skatteflyktningene.

Det synes Johansen er lite sosialt, men understreker at han ikke vil tvinge rikfolk til å bli boende i Norge.

– Alle må gjøre som de vil, selv ville jeg aldri kommet på tanken å flytte fra Oslo. Oslo er og skal være en god by å bo i for alle, uansett størrelse på lommeboka, sier byrådslederen.

Raymond Johansen erklærer Oslo for rasismefri sone. Også for etniske nordmenn?

Ap-toppen betrygger med at Oslo har en «svært robust økonomi», men sier at alle skattekroner som forsvinner, er mindre penger fellesskapet kan fordele til velferd.

– Men det viktigste er at vi kanskje mister en liten bit av mangfoldet i byen vår, mener han.

Johansen har imidlertid lite til overs for de som flytter av hensyn til egen lommebok.

– Så er det noen få som velger å flytte til utlandet for å spare skatt. Det er ikke bra. Det norske samfunnet er et spleiselag der alle som kan, må bidra, og så må vi politikere fatte vedtak som gjør at byen blir best mulig for flest mulig. Det er en jobb jeg mener vi gjør best sammen, sier han.

For Oslo kan bortfallet av hundre millioner kroner gå på bekostning av tjenestene. Johansen understreker at disse pengene burde ha gått til en politikk som gjør at «flest mulig kan leve gode liv Oslo».

– Flere ansatte i hjemmetjenesten, flere lærere i skolene, gratis AKS, klimavennlige byggeplasser, flere menneskevennlige byrom. Dette er utvikling og tjenester som kommer alle oslofolk til gode, sier han.

I 2021 ble Oslo kåret til landets mest næringsvennlige fylke. For byrådslederen er det et moment som bør bety noe for de rikeste når de velger å bosette seg et sted for å drive business.

– I kåringen ble det blant annet løftet frem at Oslo har stor næringsvariasjon og lave administrasjonskostnader. Oslo er god på å tiltrekke seg arbeidskraft med høy utdanning og stor innovasjonskraft. Dette må også bety noe for de som vurderer flytte ut, avslutter Oslos byrådsleder.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.