Formuesskatten som har fått flere rike nordmenn til å flytte ut av landet, de fleste til Sveits, og som var ment å skulle bedre kommunenes økonomi, har kostet norske kommuner dyrt. 22 nordmenn som har flyttet til Sveits, betalte i fjor mer enn en halv milliard kroner i skatt, viser en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort.

Basert på de 22 utflytternes ligningstall for 2021 har DN kartlagt deres skattebidrag. Totalt bidro Sveits-flytterne med over 500 millioner kroner i skatt i 2021.

Til sammen betalte de anslagsvis over 300 millioner kroner i formuesskatt, og av denne summen gikk rundt 200 millioner kroner til deres respektive kommuner i 2021, viser DNs beregninger. (DN)

Den rikeste utflytteren, Kjell Inge Røkke, var bosatt i Asker og betalte over 125 millioner kroner i formuesskatt til Asker i 2021. Dette er penger Asker kunne hatt god bruk for, selv med et budsjett på 8,9 milliarder kroner, sier Asker-ordfører Lene Conradi.

– Timingen er ganske krevende. Nå er det mange faktorer som gjør at kommuneøkonomien er under press. Det er klart at det er utrolig kjedelig og lite ønskelig, forteller Høyre-ordfører i Asker kommune, Lene Conradi.

– Hva tenker du om utflyttingen?

– Jeg tenker det sier noe om at vi har et skattesystem som oppleves å ikke være forholdsmessig og som har et for høyt skattetrykk. Det bør man se på når man nå ser effekten av det. Vi ønsker at alle innbyggerne våre skal trives i kommunen. Røkke flyttet heldigvis ikke fordi han ikke trivdes i Asker, tvert imot, sier Høyre-ordføreren.

– Ble du overrasket?

– Både ja og nei. Jeg opplever generelt at mange egentlig har et ønske om å bli og bidra til det norske velferdssamfunnet, men på en annen side så har det vært varslet fra mange at de har nådd en smertegrense.

Asker kommune mister over 100 millioner kroner årlig i formuesskatt etter Røkke-exit: – Timingen er ganske krevende (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Les også:

Nå svir formues­skatten – men ikke slik Støre og sosialistene så for seg

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.