Kjell Inge Røkke er på flyttefot. Han forlater Asker og Norge til fordel for Lugano i Sveits – også beskrevet som «Sveits’ Monte Carlo».

Aker-eier Røkke har ikke begrunnet hvorfor han flytter, men har  skrevet et brev til aksjonærer og medarbeidere som Dagens Næringsliv har sett.

Der skriver Røkke blant annet:

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min ekskone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn.

Deres to barn er 15- og 17 år gamle.

Dagbladet Børsen har lagt til følgende sitat fra brevet.

– Gjennom et langt liv har jeg lært å forholde meg til realiteter. Jeg har ingenting å klage over, og vil fortsette å forholde meg til realiteter og ta beslutninger basert på disse.

– Jeg flyttet til USA som 21-åring, hvor jeg bodde i 21 år og deretter nye 21 år i Norge. Som 63-åring har jeg flyttet til Sveits. Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

Reaksjoner

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig i sin reaksjon.

– At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, tordner han.

Heller ikke konserntillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy, er begeistret over flytteplanene.

– Jeg er på ingen måte begeistret for det. Jeg hadde selvfølgelig helst sett at han fortsatte å ha sin forankring i Norge.

Men eiendomsmilliardæren Torstein Tvenge forstår Røkke, og sier til Dagens Næringsliv at det vil bli mange flere rike nordmenn som flytter ut.

– Det er jo leit for Norge. Det er mange som vurderer det for tiden, sier eiendomsinvestor og milliardær Torstein Tvenge når DN ringer.

– Du mener det?

– Ja, det er hevet over enhver tvil. Det kommer til å bli mange, mange flere. Sveits er et alternativ, men flere og flere vurderer Italia. Slik jeg har forstått det har Italia fått nye skatteordninger, men jeg er ingen ekspert.

Tvenge mener Norge har blitt et verre sted å bo etter at de rødgrønne tok makten.

– Ja, det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, og dette skjønner svært få mennesker seg på – noe som er et stort problem.

Tvenge er mest bekymret for små og mellomstore bedrifter.

– Det er økte skatter overalt, det er hårreisende forferdelig. Det blir lag på lag, og til slutt så kneler hesten. Man ser ikke konsekvensene, for vi har dessverre ikke kompetente politikere som forstår seg på økonomi i dette landet.

I tillegg til det Tvenge nevner, må bedriftene i tillegg slite med historisk høye strømpriser. Dermed forsvinner en av de få konkurransefortrinn norsk industri har hatt.

Problemet for Norge er selvsagt at styrtrike folk som Røkke faktisk betaler mengder med skatt. Røkke har betalt 1,5 milliarder i skatt siden 2008. I tillegg kommer næringsskatt og selvsagt arbeidsgiveravgift hos alle de som han har hatt ansatt.

Røkke hadde en formue på 19,5 milliarder kroner i 2020.  Samme år betalte han 175 millioner kroner i skatt.

Hvis en liten gruppe av de rikeste velger å flytte ut av landet, taper staten store mengder skatteinntekter. I en situasjon hvor statsminister Støre allerede har lovet et nokså deprimerende statsbudsjett, kan dette skape problemer.

For å kutte i bistand, innvandring, klimatiltak og slikt, det er utenkelig for den rødgrønne regjeringen. SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski krever faktisk at milliardene til klimatiltak øker. Dessuten vil hun redusere investeringene i oljeindustrien og heller satse på havvind.

Her i Norge snakkes det stadig om å «flå de rike». Da er det kanskje ikke så rart at rike folk som har muligheten sier takk for seg, og flytter til et annet land.

Les også:

Støre: – Mange vil bli skuffet over statsbudsjettet



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.