Stortingets radikale radarpar Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson dro til Lugano i påsken for å møte rike nordmenn som har flyttet dit.

Nå blir det bok fra Rødt-politikerne.

– Begge vi to har gjort som SV-leder Kirsti Bergstø og sagt at disse folkene kan ryke og reise, men samtidig blir vi jo sure for at de drar. Det blir litt som å si «bare slå opp med meg, jeg var ikke forelsket uansett, sier Kristjánsson til Klassekampen.

Ifølge Dagens Næringsliv har minst 49 rike nordmenn flyttet til Sveits i løpet av det siste året. Til sammen tok disse med seg likningsformuer på 43 milliarder kroner. Flere av dem oppgir skattenivået i Norge som en av årsakene til at de dro.

Marhaug, som er utdannet litteraturviter, påpeker at de to verken er historikere eller økonomer, men ønsker å løfte debatten politisk. Sveits-problematikken berører et grunnleggende politisk spørsmål om hvem det er som skaper verdier i samfunnet, mener de.

Skatteetaten vil kontrollere Sveits-utflytterne nøye

– På høyresida er det en tankegang om at de som flytter ut, er spesielt verdifulle. At de har noen særegne menneskelige kvaliteter som man er redd for at forsvinner ut av samfunnet. Det er ikke vi enige i, sier Marhaug.

Kristjánsson stemmer i, og mener at Røkke ikke har æren for Aker.

– Hvis Røkke tenker at det er mer eller mindre ham selv som har skapt verdiene i Aker, så er det jo ikke rart at han synes det er urettferdig at staten skal grafse i formuen og ta annenhver krone. Det vil kanskje oppleves som urettferdig og udemokratisk. Men vi mener jo det motsatte, at det er de som går på jobb i Aker hver dag, som skaper de verdiene, sier han.

To stykker de radikale kommunistene foreløpig ikke har lykkes i å komme i kontakt med, er nettopp Kjell Inge Røkke og Bjørn Dæhlie. Men de oppsøkte Røkkes adresse og kom til en hotellresepsjon.

– Jeg tror ikke Røkke bor der, sier Marhaug.


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.