Partileder Jonas Gahr Støres og partisekretær Kjersti Stenseng (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB

Støre reagerer på at rikfolk flytter for å spare skatt, og kaller det «ugreit».  Han varsler at det kan bli aktuelt å se nærmere på reglene omkring dette.

Ifølge NTB er statsminister Jonas Gahr Støre lite velvillig innstilt til nyheter om at kjente rikfolk tar med seg sine formuer og flytter fra Norge. Han mener dette i stor grad er skattemotivert.

– Ideen om å flytte fra Norge for å slippe skatt, det mener jeg er ugreit, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det vekket mange reaksjoner da det mandag ble kjent at forretningsmannen Kjell Inge Røkke flytter til Lugano i Sveits.

Støre sier hans grunnholdning er at folk må velge å bo hvor de vil. Han kommenterer ikke Røkke konkret, og han understreker at folk kan ha ulike begrunnelse for å flytte.

– Men generelt: Ideen om å flytte fra Norge for å slippe skatt, det mener jeg er ugreit, sier Støre til NTB.

Han påpeker at verdiskaping også henger sammen med skatt og at det er en del av samfunnskontrakten vi har.

– Norge er et av de landene i verden med best mulighet for å drive næringsvirksomhet. Vi har store naturressurser, vi har veldig flinke fagfolk. Har du skapt store verdier, er det også rimelig at du er med på det spleiselaget som skattesystemet bidrar til, sier han.

Utflyttingen har blåst liv i debatten om hvordan aksjesalg beskattes. I dag er reglene slik at man ikke betaler skatt på kapitalgevinst fra aksjer etter å ha bodd fem år i utlandet.

Ap-representant Hadia Tajik sa mandag at Arbeiderpartiet vurderer å endre reglene. Støre bekrefter at det kan bli aktuelt.

– Dette er et tema vi må se på. Det er åpenbart at det er deler av dette systemet som ikke fungerer slik det burde, sier Støre.

Det skal ha vært et visst samarbeid mellom Røkke og Arbeiderpartiet, blant annet om klimaspørsmål. NRK har skrevet om dette.

Da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister, ble det hevdet at Røkke befant seg svært tett på partiet. Det ble kritisert av blant andre milliardæren Stein Erik Hagen, som mente dette ga Røkke forretningsmessige fordeler.

Nyheten om at Kjell Inge Røkke har valgt å flytte til Sveits, medførte et visst politisk oppstyr, noe Document omtalte:

Røkke flytter til Sveits, reaksjonene lot ikke vente på seg

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.